Monday, July 14, 2008

4+1 μέτρα για έφορο εταιρειών

4+1 μέτρα για έφορο εταιρειών


Αποφασιστικότητα για διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο με τη λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν την επιτάχυνση της διαδικασίας εγγραφής εταιρειών, εκφράζει ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης. Κάποια από τα μέτρα αφορούν νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ άλλα σχετίζονται με απλοποίηση διαδικασιών και την ενίσχυση των πόρων του εφόρου. Ένα από τα μέτρα ήταν η κινητοποίηση εθελοντών, αλλά προσέκρουσε στην κλαδική συντεχνία των υπαλλήλων.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο κ. Πασχαλίδης δεσμεύεται να δώσει λύσεις το συντομότερο δυνατό στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών. «Αν είναι δυνατόν τα προβλήματα να λυθούν χθες, όχι σήμερα», τονίζει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, μεταξύ άλλων, στη διεκπεραίωση εγγραφής εταιρειών.

Οι εγγραφές εταιρειών θεωρούνται από χρηματοοικονομικούς παράγοντες ως βασικό σημείο για την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου γιατί είναι η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουν πολλοί ξένοι επιχειρηματίες που θέλουν να μεταφέρουν μέρος των εργασιών τους στην Κύπρο. Μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αριθμός των εταιρειών που εγγράφονται τριπλασιάστηκε (βλέπε πίνακα), με αποτέλεσμα ο Έφορος να μην μπορεί να ανταποκριθεί έγκαιρα στον όγκο εργασιών που έχει δημιουργηθεί.

Ο κ. Πασχαλίδης υποδεικνύει ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος για την Κύπρο, ξεπερνώντας τον τουρισμό.

«Οι εταιρείες πρέπει να γράφονται εντός μίας ημέρας και όχι σε τρεις όπως γίνεται σήμερα, μετά την υλοποίηση κάποιων από τα μέτρα που προωθούμε», σημειώνει.

«Το τμήμα του Εφόρου άρχισε να αποφορτίζετε από το συσσωρευμένο όγκο εργασίας ενώ με τις υπερωρίες θα προωθηθεί με ταχύτατους ρυθμούς όλη η εκκρεμούσα εργασία», πρόσθεσε.

Μεταξύ των μέτρων που ανέφερε ο υπουργός είναι:

1. Η απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής των εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο προωθήθηκε με την υποδείξει του Υπουργείου Εμπορίου την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή και το οποίο προνοεί την αυτόματη μετατροπή από λίρες σε ευρώ του κεφαλαίου των εταιρειών. Ως εκ τούτου, το κεφάλαιο των 170 χιλιάδων περίπου εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών, καθώς επίσης και άλλων 25 χιλιάδων των οποίων τα έγγραφα είχαν μπλοκαριστεί στο Γραφείο του Εφόρου, θεωρείται πλέον ότι είναι σε ευρώ.

2. Οι δικηγόροι έχουν ενημερωθεί ότι μετά από απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου απλοποιείται η διαδικασία εξέτασης του καταστατικού, αρκεί στην ένορκο δήλωση τους να αναφέρουν ότι το καταστατικό που έχει ήδη υποβληθεί στον Έφορο και βρίσκεται καταχωρημένο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του Εφόρου είναι το ίδιο με αυτό που καταθέτουν. Με αυτό τον τρόπο ο εξεταστής του καταστατικού δεν θα ελέγχει όλα τα στοιχεία μιας εταιρείας κερδίζοντας έτσι χρόνο.

3. Πλήρης αυτοματοποίηση της μηχανογράφησης, μάλιστα δεν αποκλείεται να δοθεί σε ιδιώτη η όλη προσπάθεια εάν παρατηρηθεί περαιτέρω καθυστέρηση.

4. Έχουν εξασφαλιστεί χρήματα ώστε το προσωπικό να εργάζεται υπερωρίες.

Η έκτακτη εργοδότηση εθελοντών ήταν το πέμπτο μέτρο που προωθούσε το Υπουργείο, το οποίο όμως προσέκρουσε στην άρνηση της κλαδικής συντεχνίας των υπαλλήλων του Εφόρου Εταιρειών. Οι εθελοντές που θα δούλευαν ακόμη και τις Κυριακές θα ήταν κάτω από την εποπτεία των δημόσιων υπαλλήλων.

Ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε την απογοήτευση του για την εξέλιξη αυτή διότι, όπως επεσήμανε, αν και συμφώνησαν με την κλαδική ξαφνικά ειδοποίησαν ότι δεν συμφωνούν με αυτή τη λύση.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Έφορος απέφεραν στο κράτος τον περασμένο χρόνο καθαρά έσοδα €35 εκ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |