Monday, July 14, 2008

Συμφωνία Gazprom - Ιράν στον ενεργειακό τομέα

Συμφωνία Gazprom - Ιράν στον ενεργειακό τομέα

Το ρωσικό μονοπώλιο Gazprom αναπληρώνει το κενό που αφήνει η αποχώρηση των δυτικών πολυεθνικών από τον ενεργειακό τομέα του Ιράν, συνάπτοντας συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη χώρα της Μέσης Ανατολής με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και τα δεύτερα μεγαλύτερα εξακριβωμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με την είδηση που μετέδωσε μετά τη συνάντηση του επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας Αλεξέι Μίλερ με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Shana, το οποίο συνδέεται με το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου, η συμφωνία συνεργασίας των δύο πλευρών προβλέπει πιθανή συμμετοχή της Gazprom στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ιράν-Πακιστάν-Ινδίας (IPI).

Προβλέπεται παράλληλα η αρωγή της Μόσχας στην προώθηση φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τον κόλπο του Ομάν, καθώς και η συνεργασία στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος Βόρειο Αζαντεγκάν, το οποίο αποτελεί τμήμα του κοιτάσματος Αζαντεγκάν, του μεγαλύτερου πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Ιράν.

Η εκμετάλλευση του Αζαντεγκάν, του οποίου τα αποθέματα τοποθετούνται στα 42 δισεκατομύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Για την υλοποίηση της συμφωνίας θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας και κοινοπραξία, σύμφωνα με το Shana.

Η σχετική ανακοίνωση της Gazprom αναφέρει ότι η κοινοπραξία θα δραστηριοποιηθεί επίσης και στην κατασκευή δικτύων μεταφοράς ενεργειακών πόρων και διυλιστηρίων στο Ιράν καθώς και ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο τροφοδοσίας της ενεργειακής αγοράς στο βόρειο τμήμα της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Αναφέρει, εξάλλου, ότι οι Μίλερ και Αχμαντινετζάντ συζήτησαν την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη του φόρουμ των εξαγωγικών χωρών φυσικού αερίου ως «ενός διεθνούς οργανισμού με μόνιμη δραστηριοποίηση». Επικριτές χαρακτηρίζουν το εν λόγω φόρουμ ως έναν «ΟΠΕΚ στο φυσικό αέριο», ο οποίος θα δρα ως καρτέλ.

Οι εξελίξεις αυτές ήλθαν ελάχιστες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της γαλλικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου Total ότι αποχωρεί από την ανάπτυξη συγκεκριμένης φάσης στο κοίτασμα Νότιο Παρς, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, λέγοντας ότι είναι υπερβολικό το πολιτικό κόστος της συνέχισης της δραστηριοποίησής της στον ενεργειακό τομέα του Ιράν. Τον προηγούμενο Μάιο, η Royal Dutch Shell είχε ενημερώσει ότι θα αποχωρούσε από την ανάπτυξη άλλης φάσης του συγκεκριμένου κοιτάσματος.

Νέο πετρελαϊκό κοίτασμα στο Ιράν

Την ανακάλυψη νέου πετρελαϊκού κοιτάσματος, με αποθέματα 1,1 δισεκατομυρίων βαρελιών ελαφρού αργού (με περιεκτικότητα μικρότερη του 0,5% σε θείο) ανακοίνωσε χθες ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου Γολαμχοσεΐν Νοζαρί.

Το κοίτασμα βρίσκεται κοντά στην πόλη Αντιμένσκ, στην επαρχία του Κουζεστάν, κοντά στα ιρανό-ιρακινά σύνορα. Ο Νοζαρί διευκρίνισε ότι 233 εκατομύρια βαρέλια αργού πετρελαίου είναι ανακτήσιμα από το κοίτασμα.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |