Tuesday, June 10, 2008

Το Ανώτατο δικαιώνει ΚΤ για USB

Το Ανώτατο δικαιώνει ΚΤ για USB

Με κουτσουρεμένα δικαιώματα ψήφου θα συμμετέχει στην Ετήσια Συνέλευση της Universal Bank ο Όμιλος Ασπίς, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νόμιμη την αναστολή τους από την Κεντρική Τράπεζα. Με χθεσινή του απόφαση, το Ανώτατο απέρριψε την αίτηση του Ομίλου Ασπίς για έκδοση προσωρινού διατάγματος κατά της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας να αναστείλει την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου σε ποσοστό 19,55% που κατέχουν στη USB.

Οι δύο εταιρείες, Commercial Value και Ασπίς Πρόνοια, κατέχουν συνολικά το 29,54% των μετοχών της κυπριακής τράπεζας και με βάση την απόφαση θα μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματα τους μόνο για το 9,99%.

Με τα νέα δεδομένα, καθίσταται πιο δύσκολος ο διορισμός συμβούλων από τον Όμιλο Ασπίς στην επικείμενη συνέλευση της 24ης Ιουνίου, καθώς χρειάζεται η συναίνεση των άλλων μεγαλομετόχων.

Ο Όμιλος Ασπίς είχε λάβει άδεια από την ΚΤ να αποκτήσει από το 20% μέχρι το 50% συν μία μετοχή της USB τον Ιανουάριο του 2007. Απέκτησε τελικά το 22,18%, το οποίο όμως εκποίησε σε μεταγενέστερο στάδιο, προτού προχωρήσει σε νέες αγορές, που την έφεραν να κατέχει το 29,54% της Τράπεζας. Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ότι η Ασπίς όφειλε να λάβει νέα έγκριση για όποιο ποσοστό πέραν του 9,99% που της επιτρέπει ο νόμος, ενώ η εταιρεία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ισχύει η πρώτη άδεια.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Στ. Ναθαναήλ απέρριψε το αίτημα για αναστολή της απόφασης της ΚΤ γιατί:

1. Έκρινε ότι η αρχική άδεια αφορούσε τη δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της USB και ότι η άδεια έληξε με τη λήξη της δημόσιας πρότασης.

2. Έκρινε λογικό το επιχείρημα του διοικητή της ΚΤ ότι προέκυψαν αλλαγές στα εταιρικά δεδομένα της Ασπίς που δικαιολογούσαν επανεξέταση της άδειας εφόσον το Μάιο του 2007 έγινε γνωστό ότι δημεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην Ελλάδα. Οι απόψεις του διοικητή είχαν μεταφερθεί γραπτώς στην Ασπίς από τις αρχές Μαίου 2007 και έκτοτε ανταλλάχθηκαν πολλές επιστολές που να εξηγούσαν τη θέση του.

3. Έκρινε ότι δεν προκύπτει ανεπανόρθωτη ζημιά από την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφων, καθώς η εταιρεία μπορεί να επανακτήσει τα δικαιώματα της αν υποβάλει νέα, επιτυχή αίτηση στην ΚΤ.

4. Δεν πείστηκε πως η πράξη της ΚΤ δεν είναι «έκδηλα» παράνομη.

Το Ανώτατο απέρριψε τα επιχειρήματα του Ομίλου Ασπίς, υποδεικνύοντας ότι για την άσκηση εποπτικού ρόλου αποκτά σημασία η χρονική περίοδος στην οποία ζητείται η απόκτηση ελέγχου, αλλά και ο λόγος της επιθυμίας εξαγοράς ελέγχου σε τράπεζα. Στήριξε μέρος της απόφασης στο προηγούμενο που δημιούργησε η υπόθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Marfin όταν βρισκόταν υπό αμφισβήτηση η πρόταση της τελευταίας για εξαγορά της Τρ. Κύπρου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |