Tuesday, June 10, 2008

Παγκόσμια Τράπεζα: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη

Παγκόσμια Τράπεζα: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη

Στο 2,7%, από 3,7% που ήταν το 2007, θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της “Global Development Finance”.

Υπενθυμίζεται ότι στις προβλέψεις της τον περασμένο Ιανουάριο, έκανε λόγο για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό της τάξεως του 3,3%, έναντι 3,7% που «έβλεπε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ .

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα επηρεαστούν σε μικρότερο βαθμό, με τις οικονομίες τους να επεκτείνονται κατά 6,5%, σε μέσο όρο, από 7,8% που εκτιμούσε προηγουμένως.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, «η επιβράδυνση στις χώρες υψηλού εισοδήματος έχει γίνει περισσότερο εμφανής από τα τέλη του 2007», ωστόσο η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και οι εισαγωγές τις έχουν θωρακίσει έναντι των παγκόσμιων αναταραχών.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις αναδεικνύονται σε ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Χανς Τίμερ, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

Όσον αφορά στην αμερικανική οικονομία, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την φετινή της ανάπτυξη σε 1,1% από 1,9% που προέβλεπε τον Ιανουάριο. Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,7% από 2,6%, ενώ στην Ιαπωνία πιθανόν να υποχωρήσει στο 1,4% από 2%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |