Tuesday, June 10, 2008

Απώλειες για το αργο

Απώλειες για το αργο

Με απώλειες 2,3% έκλεισε σήμερα το αργό συμβολαίων παράδοσης Ιουλίου, στα 131,31 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας των εκτιμήσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν για αύξηση αποθεμάτων, ικανών να αντισταθμίσουν την αντίστοιχη μείωση στη Νιγηρία και τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.Την ίδια ώρα, μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για το τρέχον έτος, προέβλεψε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στη μηνιαία έκθεσή της. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι αναμένεται να διαμορφωθεί στα86,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 80.000 βαρέλια χαμηλότερα από τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, ότι στο μεγαλύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης το αργό σημείωνε σημαντική άνοδο, καθώς η Merrill Lynch & Co. και η Citigroup προχώρησαν για μια ακόμη φορά σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την τιμή του «μαύρου χρυσού», εξαιτίας της ανησυχίας ότι η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ δεν αυξάνεται με τους ρυθμούς που αναμενόταν.

Οι αγορές των μετάλλων και της ενέργειας σημείωσαν σήμερα απώλειες εξαιτίας των δηλώσεων του προέδρου της FED κ. Bernanke, ο οποίος εστίασε την προσοχή των επενδυτών στο συσχετισμό του αργού και των εμπορευμάτων με το δολάριο.

«Η αδυναμία του δολαρίου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το αργό», σημείωσε ο κ. Justin Fohsz, αναλυτής στην Starsupply Petroleum.

Σημειώνεται, ότι οι επενδυτές αναμένουν τη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη Σαουδική Αραβία στις 22 Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |