Tuesday, June 10, 2008

Πόλσον προς Κίνα: Αφήστε ελεύθερο το γουάν

Πόλσον προς Κίνα: Αφήστε ελεύθερο το γουάν

Νέες εκκλήσεις απηύθυνε στην Κίνα για χαλάρωση του κυβερνητικού ελέγχου επί των ενεργειακών τιμών και την αξία του νομίσματος της χώρας, ο υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον. Η μεταρρύθμιση στη νομισματική πολιτική της Κίνας είναι κρίσιμης σημασίας, δήλωσε ο Πόλσον σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον. Παρά την ενίσχυση της τάξης του 20% του κινεζικού νομίσματος, τα τελευταία τρία χρόνια, απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία, τόνισε ο υπουργός οικονομίας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ ασκούν συστηματικές πιέσεις στην Κίνα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς το ιδιαίτερα φθηνό γουάν καθιστά τα κινέζικα προϊόντα ακαταμάχητα στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Νωρίτερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο τον Απρίλιο διευθύνθηκε κατά 7,8%, στα 60,9 δις δολάρια, λόγω του υψηλοτέρου κόστους των καυσίμων.

Ειδικότερα, όσον αφόρα το έλλειμμα με την Κίνα, αυτό έχει ανέλθει από την αρχή του έτους στα 75 δις δολάρια, όσο είναι συνολικά το έλλειμμα με την Ιαπωνία, τον Καναδά και το Μεξικό.

REPORTER.GR

No comments:

Share |