Tuesday, June 10, 2008

«Μερικά δισεκατομμύρια» η περιουσία της Εκκλησίας

«Μερικά δισεκατομμύρια» η περιουσία της Εκκλησίας


Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας, προειδοποιώντας ότι θα μεταφέρει τη διαφωνία στο δικαστήριο εάν η κυβέρνηση εμμένει και ζητά την καταβολή παλιών χρεών και προχωρώντας, παράλληλα, στη δημοσιοποίηση των οικονομικών της Εκκλησίας αλλά και της συμφωνίας 13 σημείων μεταξύ της Εκκλησίας και του προηγούμενου Υπ. Οικονομικών. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αρχιεπίσκοπος, καταγράφουν με λεπτομέρειες το ύψος των περιουσιακών δεδομένων της Εκκλησίας, τόσο σε ακίνητα όσο και σε μετοχές. Για πρώτη φορά, μάλιστα, δίδονται στοιχεία για την κάθε μητρόπολη και μονή.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς για το 2007, το μη τρεχούμενο ενεργητικό της Εκκλησίας ανέρχεται σε £669 εκ. Περιλαμβάνει ακίνητη περιουσία £351 εκ., επενδύσεις σε μετοχές ύψους £224 εκ. και επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα ύψους £34 εκ. Τα πλείστα από τα ακίνητα είναι εκτιμημένα με πολύ παλαιότερες τιμές. Με βάση τις σημερινές αξίες, ενδέχεται η περιουσία της Εκκλησίας να είναι «μερικά δισεκατομμύρια λίρες», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Το αποθεματικό της Εκκλησίας ξεπέρασε το μισό δισεκατομμύριο λίρες το 2007.

Στο σύνολο της, η Εκκλησία παρουσίασε πλεόνασμα το 2007 ύψους £110 εκ., που περιλαμβάνει μη πραγματοποιηθέν κέρδος £53 εκ. και πραγματοποιηθέντα κέρδη £57 εκ. Επ’ αυτών πληρώθηκαν φόροι £11 εκ.

----------------------------

Το περιεχόμενο της συμφωνίας δεκατριών σημείων μεταξύ της Εκκλησίας της Κύπρου και του Υπουργείου Οικονομικών δημοσίευσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, θέλοντας να ενισχύσει τη θέση του ότι η Εκκλησία δεν χρωστά τίποτα στο κράτος και ότι πληρώνει φόρους.

Η συμφωνία προνοεί τη διαγραφή των προηγούμενων οφειλών της Εκκλησίας προς το κράτος έναντι της δέσμευσης της Εκκλησίας ότι θα πληρώνει φόρο επί πωλήσεων ακινήτων, επί μερισμάτων και τόκων και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τη Γενική Ελέγκτρια, οι προηγούμενες φορολογικές οφειλές της Εκκλησίας ανέρχονται στα £92 εκ.

Με βάση τη συμφωνία, που δεν κατατέθηκε ποτέ στο Υπουργικό για έγκριση, αλλά φέρεται να έχει συμφωνηθεί από τον πρώην υπ. Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, η Εκκλησία θα:

1. Πληρώνει φόρο κεφαλαιουχικών κερδών επί ακινήτων που πουλά μετά την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

2. Δεν θα πληρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας εκτός σε περιπτώσεις πώλησης ακινήτου ή αγοράς νέων ακινήτων. Σε περίπτωση πώλησης, ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας θα πληρώνεται επί των ετών που ήταν στην κατοχή της Εκκλησίας το ακίνητο από την ημέρα έναρξης της συμφωνίας, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2005. Αν δηλαδή πουληθεί ένα ακίνητο το 2010 και αν η συμφωνία ήταν σε ισχύ από σήμερα θα πληρωνόταν φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας για 5 έτη.

3. Καταβάλλει έκτακτη εισφορά για την άμυνα, που πληρώνεται συνήθως σε μερίσματα και σε έσοδα από τόκους.

4. Καταβάλλει τέλη χαρτοσήμου.

Αντίθετα, η Εκκλησία απαλλάσσεται, με βάση τη νομοθεσία, από την καταβολή φόρου εισοδήματος και από την καταβολή ΦΠΑ ή μεταβιβαστικών τελών σε ακίνητα στα οποία θα κτιστεί Ναός.

ΤΑ 13 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_word/2008-06/June%2010%202008-%20SymfoniaEkklisiasYPOIK.doc


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |