Friday, June 20, 2008

Τράπεζες: Στο εξωτερικό καταλήγει η ρευστότητα από τις καταθέσεις

Τράπεζες: Στο εξωτερικό καταλήγει η ρευστότητα από τις καταθέσεις

Σε δάνεια στην Τουρκία , Ρουμανία ,Πολωνία, Κύπρο και άλλες χώρες καταλήγουν οι καταθέσεις των Ελλήνων. Η δυσμενής σχέση δανείων προς καταθέσεις αφού οι καταθέσεις είναι σαφώς λιγότερες των δανείων στο εξωτερικό αλλά και η επιθετική ανάπτυξη , υποχρεώνουν τις τράπεζες να στρέψουν τον κύριο όγκο της ρευστότητας τους στο εξωτερικό.


Ταυτόχρονα επειδή οι ανάγκες στο εξωτερικό είναι αυξημένες οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να πληρώνουν ακριβά την ρευστότητα στην Ελλάδα με στόχο να εκμεταλλευτούν τα υψηλά περιθώρια κέρδους που υφίστανται στο εξωτερικό.

Σε κάποιο βαθμό έτσι εξηγείται η στάση των ελληνικών τραπεζών να πληρώνουν αδρά για ρευστότητα στην Ελλάδα.

Αν δεν υπήρχε το εξωτερικό το ακριβό κόστος χρήματος θα εξαντλούσε τις τράπεζες οικονομικά.

Οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν σημαντικές κινήσεις εξαγορών στο εξωτερικό οι οποίες συνέβαλλανστην μεγάλη ανάπτυξη των εργασιών τους.

Όμως η επιθετική ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό απαιτεί και προϋποθέτει ρευστότητα η οποία χωρίς την συμμετοχή της μητρικής δεν είναι επαρκής.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Εθνική διαθέτει π.χ. μέσω της Finansbank στην Τουρκία 10 δις ευρώ δάνεια και 3,5 δις ευρώ σε καταθέσεις.

Η Eurobank διαθέτει στο εξωτερικό και γενικότερα στην Νέα Ευρώπη 11 δις ευρώ σε δάνεια και 6,5 δις ευρώ σε καταθέσεις.

Στην Alpha bank τα δάνεια στο εξωτερικό ανέρχονται στα 8,5 δις ευρώ και οι καταθέσεις στα 5,5 δις ευρώ ενώ η Πειραιώς διαθέτει μέσω των θυγατρικών της δάνεια πάνω από 7 δις ευρώ και καταθέσεις στα 4 δις ευρώ.

Για τις 4 μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν μια σχετικά ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό η σχέση δανείων προς καταθέσεις ανέρχεται στο 174% δηλαδή τα δάνεια του εξωτερικού είναι 1,74 φορές περισσότερα από τις καταθέσεις.

Τι υποδηλώνει η σχέση αυτή ότι απλά οι καταθέσεις του εξωτερικού δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη και την πιστωτική επέκταση.

Για να ξεπεράσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα οι ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά χρηματοδοτούν την ανάπτυξη και τον δανεισμό από τους Έλληνες καταθέτεις.

Απλά οι καταθέσεις π.χ. προθεσμιακές των τραπεζών στην Ελλάδα εξάγονται στο εξωτερικό ώστε να μπορεί να χορηγηθεί υπό την μορφή δανείου στον Τούρκο, τον Ρουμάνο , τον Πολωνό ή τον Βούλγαρο δανειολήπτη.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί εξάγουν την ρευστότητα που αποκτούν από τις καταθέσεις οι ελληνικές τράπεζες;

Πρωτίστως η ελληνική αγορά αγγίζει τα όρια κορεσμού. Οι τράπεζες διαθέτουν ρευστότηταη οποία αν δεν υπήρχε το εξωτερικό θα ήταν σε πραγματικά πλεονάζουσα μορφή.

Η ελληνική καταθετική βάση σε συνδυασμό με την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων , ομολογιακών δανείων ή καλυμμένων ομολογιών θα ήταν επαρκέστατη και οι τράπεζες δεν θα υποχρεώνονταν να πληρώνουν τόσο ακριβά για να αντλήσουν ρευστότητα.

Παρ΄ όλα αυτά όμως οι ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο εξωτερικό πληρώνουν ακριβά την άντληση ρευστότητας στην Ελλάδα αλλά κερδίζουν περισσότερα όταν η «ελληνική ρευστότητα» καταλήγει δάνειο στην Τουρκία ή Ρουμανία ή Πολωνία.

Με βάση πληροφορίες η Εθνική κατά βάση χρηματοδοτεί την Finansbank , η Eurobank τιςθυγατρικές σε Πολωνία και Ρουμανία και η Alpha bank την Κύπρο και την Ρουμανία.

Στην Τουρκία π.χ. το περιθώριο κέρδους είναι υπερδιπλάσιο από ότι στην Ελλάδα άρα είναι εύλογο η Εθνική να στρέφει μέρος της ρευστότητα τηςστην Finansbank.

REPORTER.GR

No comments:

Share |