Friday, June 20, 2008

Οι "πολιτικοί" έδωσαν ώθηση 2,69% στο αργό

Οι "πολιτικοί" έδωσαν ώθηση 2,69% στο αργό

Αλμα πάνω από 2,50 δολάρια πραγματοποίησε σήμερα το αργό, στην εκπνοή της προθεσμίας των συμβολαίων παράδοσης Ιουλίου και εν μέσω φημολογίας για γεωπολιτικά παιχνίδια που διαμορφώνουν τις τιμές του.
Επιπλέον, σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά των επενδυτών ασκησε και η ανακοίνωση ότι ο Ισραηλιτικός στρατός πραγματοποιεί άσκηση προετοιμασίας για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν πάνω από τη θάλασσα της Μεσογείου, καθώς και η απειλή για εμπάργκο του πρόεδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στις χώρες της που θα εφαρμόσουν την νέα οδηγία της ΕΕ, με την ταυτόχρονη αρνηση του να συμμετάσχει στη σύνοδο της Τζέντα.

Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για τον Ιούλιο ενισχύθηκε κατά 2,69% στα 134,62 δολάρια, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αγγιξε και τα 136,40 δολάρια τη ουγγιά. Το συμβόλαιο του μπρεντ για τον Αύγουστο ενισχύθηκε κατά 2,53% κλείνοντας στα 134,20 δολάρια το βαρέλι.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι μια ενδεχόμενη σύρραξη ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, θα κόψει το θαλάσσιο δίαυλο μεταφοράς του αργού από τις ακτές του Ιράν στον Περσικό Κόλπο, δηλαδή στα στενά του Hormuz.

Ώθηση στο πετρέλαιο έδωσε και το εμπάργκο στο πετρέλαιο που απείλησε να θέσει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες στις χώρες της που θα εφαρμόσουν την νέα οδηγία της ΕΕ για τη μεταναστευτική πολιτική.

«Το πετρέλαιό μας δε θα φτάσει στις χώρες που θα εφαρμόσουν την οδηγία» ξεκαθάρισε ο Τσάβες κατά τη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης στα κεντρικά γραφεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Petroleos de Venezuela. Παράλληλα, απείλησε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες από τις χώρες που θα εφαρμόσουν τον κανονισμό θα εκδιωχθούν από τη Βενεζουέλα και ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών, Nicolas Maduro να εξετάσει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στη χώρα.

Ο νέος κανονισμός που ενέκρινε η Ε.Ε. για τη μετανάστευση προβλέπει την κράτηση παράνομων μεταναστών σε κέντρα κράτησης έως και για 18 μήνες πριν την απέλασή τους.

Επίσης, ο Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι δε θα συμμετάσχει στη σύνοδο της 22ας Ιουνίου στη Jeddah η Βενεζουέλα, καθώς δεν υπάρχει λόγος να παρακολουθήσουν αυτό το συνέδριο όπου θα συζητηθεί το ύψος της παραγωγής του πετρελαίου, αφού η αγορά έχει τον απαιτούμενο όγκο αποθεμάτων στη διάθεση της.

Τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ υποστηρίζουν ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου και η πτώση του δολαρίου, είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης γεωπολιτικών συμφερόντων.

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανέφερε σε έκθεση της 10ης Ιουνίου ότι η κατανάλωση της Κίνας θα αυξηθεί κατά 440.000 βαρέλια σε 8,02 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2008.

Ο κ.Nauman Barakat, αντιπρόεδρος της Macquarie Futures USA Inc, δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε την αξία του δολαρίου είναι να ανεβάσουμε τα επιτόκια, κάτι το οποίο είναι απίθανο να συμβεί μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Ειδικότερα, οι αυξήσεις θα είναι της τάξεως του 17% στις τιμές της βενζίνης, 18% η αύξηση στην τιμή του diesel και 25% στα καύσιμα αεροσκαφών. Από πρώτη Ιουλίου, θα υπάρχουν αυξήσεις και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 4,7%. Οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Ωστόσο, ο κ. Fu Jing, επικεφαλής επί των θεμάτων πολιτικής και φορολογίας της Κίνας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του επεξεργάζεται και ένα νέο σχέδιο αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα των αυτοκινήτων και στη χρήση και εκμετάλλευση φυσικών πηγών ενέργειας, που να σχετίζεται και με την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας.

Από την άλλη μεριά όμως οι αναλυτές της Goldman Sachs επισημαίνουν ότι η απόφαση της Κίνας δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαιτέρως αρνητικά στην πετρελαϊκή ζήτηση, το αντίθετο μάλιστα ενδέχεται και να την ενισχύσει. Η αύξηση των τιμών αναμένεται να δώσει περισσότερα κίνητραστα διυλιστήρια να προσφέρουν περισσότερα προϊόντα στην αγορά και αυτό με τη σειρά του να μετριάσει τις ελλείψεις στα διυλισμένα προϊόντα.

Επίσης, επιτελής της Σαουδικής Αραβίας κατέθεσαν την πρόθεση τους να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 200 χιλ. βαρέλια ημερησίως. Η απόφαση αυτή ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως κίνηση ψυχολογικής υποστήριξης του μεγαλύτερου καταναλωτή της χώρας, των ΗΠΑ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |