Friday, June 20, 2008

Επένδυση ίσον ακίνητα

Επένδυση ίσον ακίνητα

Το 55% των ερωτηθέντων θα αγόραζε γη ή διαμέρισμα εάν είχε στη διάθεσή του ένα σημαντικό ποσό για επένδυση. Αυξημένη στο 16% η επιλογή της κατάθεσης σε τράπεζα


Ενώ η αγορά ακινήτων (γης, σπιτιού ή διαμερίσματος) παραμένει η πρώτη επενδυτική επιλογή των Κυπρίων, εντούτοις φαίνεται να δημιουργείται μια αυξητική τάση στις προτιμήσεις για καταθέσεις. Μια τάση που απόλυτα δικαιολογείται από την ανοδική πορεία που ακολούθησαν τους τελευταίους δέκα περίπου μήνες τα επιτόκια καταθέσεων.
Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας Κυπροβαρόμετρο που διενήργησε η RAI Consultants για λογαριασμό τής Marfin Laiki Bank για 12η συνεχή χρονιά (μεταξύ 3 Δεκεμβρίου 2007 και 25 Ιανουαρίου 2008), η συντριπτική πλειοψηφία των 976 ατόμων τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα ακίνητα.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τι θα έκαναν αν είχαν στη διάθεσή τους ένα σημαντικό ποσό για επένδυση, το 44% απαντά ότι θα αγόραζε γη, το 19% ότι θα διέθετε το ποσό στα παιδιά του, το 16% ότι θα το κατέθετε στην τράπεζα και το 11% ότι θα αγόραζε σπίτι ή διαμέρισμα. Σε σχέση με το 2006, παρατηρείται αισθητή αύξηση του ποσοστού όσων θα επέλεγαν την κατάθεση από 12% το 2006 σε περίπου 16% φέτος. Αντίθετα οι επιλογές της αγοράς γης και της διάθεσης στα παιδιά παρουσιάζουν αισθητή μείωση (το 2006 ανέρχονταν σε 47% και 22% αντίστοιχα) ενώ η επιλογή αγοράς διαμερίσματος ή σπιτιού σημείωσε αύξηση μόνο από 10% σε 11%.

Ανοδικά οι τιμές
Ένας στους πέντε ερωτηθέντες σκοπεύει να αγοράσει ακίνητο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Περισσότεροι από τους μισούς (56%) δηλώνουν ότι σίγουρα δεν έχουν πρόθεση να αγοράσουν. Το 30% δήλωσε ότι προτίθεται να αγοράσει οικόπεδο/γη, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα περσινά δεδομένα (47%). Η αγορά μονοκατοικίας συγκεντρώνει το ψηλότερο ποσοστό ενώ διαμερίσματος το 23%. Ζητήθηκε στη συνέχεια από τους ερωτηθέντες να προβλέψουν την κίνηση των τιμών των ακινήτων τα προσεχή πέντε χρόνια. Δύο στους πέντε (38%) δήλωσαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς. Αυτοί που πιστεύουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς ανέρχονται στο 15% ενώ αυτοί που πιστεύουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν στάσιμες γύρω στο 6%.

Όχι στο ΧΑΚ
Στην ερώτηση κατά πόσο έχουν μετοχές εταιρειών που είναι στο χρηματιστήριο, ένας στους τρεις ερωτηθέντες απάντησε θετικά, ενώ το υπόλοιπο 65% απάντησε αρνητικά. Στην ερώτηση κατά πόσον έχουν επενδύσει στο κυπριακό χρηματιστήριο τον τελευταίο χρόνο, το 88% απάντησε αρνητικά.

Επιδείνωση
Στο φετινό Κυπροβαρόμετρο (2007), το 41% εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση της οικονομίας το 2007 σε σχέση με το 2006, παρουσίασε επιδείνωση (μικρή ή αισθητή). Αντίθετα τρεις στους δέκα φαίνεται να είναι αισιόδοξοι, ενώ ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμιά ιδιαίτερη αλλαγή. Οι Κύπριοι εμφανίζονται κάπως απαισιόδοξοι για το πώς διαμορφώθηκε η οικονομική τους κατάσταση το 2007 σε σχέση με το 2006. Το 2006 μόνο 28% των ερωτηθέντων δήλωσαν επιδείνωση στα οικονομικά τους, ποσοστό το οποίο το 2007 έφτασε στο 39%. Δύο στους πέντε θεωρούν ότι το 2007 η οικονομική τους κατάσταση έχει παρουσιάσει μικρή έως αισθητή επιδείνωση. Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας το 2008 σε σχέση με το 2007, η άποψη της κοινής γνώμης είναι φέτος πιο απαισιόδοξη, αφού σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (46%) δηλώνουν ότι θα είναι χειρότερη. Επτά στους δέκα υποστηρίζουν ότι υπάρχει σε πολύ έως αρκετά μεγάλο βαθμό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ενώ η κύρια εντύπωση που επικρατεί είναι ότι στα προσεχή χρόνια το οικονομικό χάσμα θα διευρυνθεί. Ενδιαφέρουσα είναι η άποψη του 78% των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνεται καλύτερη οικονομική διαχείριση από την Εκκλησία. Το 75% δε πιστεύει ότι η Εκκλησία θα πρέπει να υπόκειται σε φορολογία.


ΠΟΛΙΤΗΣ

No comments:

Share |