Friday, June 20, 2008

Στα 117,40 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Goldman Sachs το αργό

Στα 117,40 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Goldman Sachs το αργό

Στα 140 δολάρια το βαρέλι βλέπει η Goldman Sachs το πετρέλαιο το 2009 και στα 150 δολ. το βαρέλι το 2010.

ΕΝΩ συνεχίζεται η αστάθεια στις διεθνείς αγορές πετρελαίου με τις τιμές να καταγράφουν χθες απώλειες, η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 9% τις προβλέψεις της για την τιμή του βρετανικού brent στα 117,40 δολάρια το βαρέλι, φέτος.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για τη φετινή μέση τιμή του αργού τύπου brent στα 117,40 δολάρια το βαρέλι, από 108 δολάρια προηγουμένως, λόγω της επισφαλούς ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης.

«Αναθεωρήσαμε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις μας για τις τιμές ώστε να αντικατοπτρίζουν την όλο και πιο εύθραυστη ισορροπία τω θεμελιωδών δεδομένων προσφοράς και ζήτησης και τις συνακόλουθες υψηλότερες τιμές του πετρελαίου» δήλωσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές πετρελαίου.

Η Goldman Sachs αναμένει άνοδο, το 2009, της τιμής του αργού τύπου brent στα 140 δολάρια το βαρέλι, κατά μέσο όρο και κορύφωσή της στα 150 δολάρια το βαρέλι, κατά μέσο όρο το 2010.

Η μέση τιμή θα υποχωρήσει στα 140 δολάρια το βαρέλι το 2011 και στα 85 δολάρια το βαρέλι το 2012, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Goldman Sachs.

Οι τιμές του πετρελαίου ακολούθησαν πτωτική τροχιά χθες καθώς οι εργαζόμενοι στη Νιγηρία συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Chevron μετά την απειλή τους για απεργία, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο κίνδυνος προβλημάτων στις προμήθειες από τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής της Αφρικής.

Ενδοσυνεδριακά, η τιμή του αμερικανικού αργού για παραδόσεις Ιουλίου κυμάνθηκε στα 134,54 δολάρια το βαρέλι έναντι 136,68 δολαρίων και του βρετανικού brent για παραδόσεις Αυγούστου στα 134,35 δολάρια από 136,44 δολάρια της προηγούμενης.

Το αμερικανικό αργό έκλεισε την Τετάρτη στα 136,68 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 2,67 δολαρίων ή 2%. Την άνοδο του αργού προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους , ο οποίος τόνισε την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής.

Η πρωτοβουλία του Μπους και του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για την προεδρία ΜακΚέιν να άρουν την απαγόρευση εξόρυξης πετρελαίου σε αμερικανικές υπεράκτιες περιοχές βρήκε την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανών που ανησυχούν για το υψηλό κόστος ενέργειας. Κυβερνήτες σε μερικά υπεράκτια κράτη υποσχέθηκαν να καταπολεμήσουν τις προσπάθειες για άντληση offshore πετρελαϊκών αποθεμάτων επικαλούμενοι ανησυχίες για το περιβάλλον και τον τουρισμό.

Εν τω μεταξύ η αγγλο-ολλανδική εταιρεία Shell διέκοψε την παραγωγή της σε μεγάλη πλατφόρμα άντλησης στη νοτιοανατολική Νιγηρία μετά την επίθεση ενόπλων, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου. Οι συνεχείς επιθέσεις έχουν μειώσει κατά το ένα τέταρτο την παραγωγή της Νιγηρίας από το 2006.

Εν τω μεταξύ, επισημοποιήθηκε χθες η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία κατά 200 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, στην ιστοσελίδα της πρεσβείας του βασιλείου στο Λονδίνο. Μετά την αύξηση, η ημερήσια παραγωγή της Σ. Αραβίας θα φθάνει τα 9,65 εκατομμύρια βαρέλια «μαύρου χρυσού».

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |