Tuesday, May 13, 2008

Αυτοκίνητα: Προτιμούν τα πολυτελείας

Αυτοκίνητα: Προτιμούν τα πολυτελείας


Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση δε φαίνεται να αγγίζει ακόμη τα πορτοφόλια των Κυπρίων, που συνεχίζουν να στρέφονται στα αυτοκίνητα πολυτελείας. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις εγγραφές οχημάτων που καταρτίζει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και της ΟΕΒ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα στα τέσσερα από 3.799 καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που εγγράφηκαν τον Απρίλιο ήταν Mercedes ή BMW.

Πρώτα στην προτίμηση των αγοραστών τον Απρίλιο με 549 εγγραφές ήταν τα Mercedes. Η Mercedes κατείχε τον τέταρτο μήνα του έτους μερίδιο αγοράς 14,5%.

Στη δεύτερη θέση της προτίμησης των Κυπρίων όσον αφορά τα σαλούν βρίσκονται οχήματα μάρκας Toyota (534 ή 14,1% μερίδιο αγοράς) και τρίτα τα BMW (417 ή 11%).

Μερίδιο αγοράς της τάξης του 7,8% και 7,5% κατέχουν επίσης τα Suzuki και Nissan, ενώ λιγότερες εγγραφές πραγματοποιήθηκαν για οχήματα μάρκας Volkswagen, Honda, Ford, Mazda και Mitsubishi.

Πέφτει η κίνηση

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το 2008 παρατηρείται σαφώς μείωση του ενδιαφέροντος των Κυπρίων για αγορά οχημάτων. «Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ο πληθωρισμός, αλλά και η οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη αγγίζουν τα πορτοφόλια των Κυπρίων αγοραστών με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση του ενδιαφέροντος σε σχέση με πέρσι», δήλωσε στη StockWatch ο οικονομικός διευθυντής της Mercedes Αντρέας Μιχαήλ. «Εκτιμώ ότι για ολόκληρο το χρόνο θα σημειωθεί μικρή αύξηση στις εγγραφές σαλούν έναντι της μεγάλης αύξησης που παρατηρήθηκε το 2007», σημείωσε.

Τη μείωση του ενδιαφέροντος για αγορά σαλούν οχημάτων κατέδειξαν και τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι εγγραφές ιδιωτικών αυτοκινήτων σαλούν έφθασαν τους πρώτους τρεις μήνες του 2008 τις 12.625 σε σύγκριση με 12.262 την αντίστοιχη περίοδο του 2007, σημειώνοντας άνοδο 3%. Το πρώτο τρίμηνο του 2007, ως προς το αντίστοιχο του 2006, είχε καταγραφεί μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε το 31,6%.

Νεότερα στοιχεία για τις εγγραφές οχημάτων το τετράμηνο του 2008 αναμένεται να δημοσιευθούν από τη Στατιστική Υπηρεσία μεθαύριο Πέμπτη 15 Μαΐου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |