Tuesday, May 13, 2008

ΙΕΑ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2008

ΙΕΑ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου το 2008

Σε νέα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2008 προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στην έκθεση του μηνός Απριλίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Η ΙΕΑ εκτιμά παράλληλα πως η τροφοδοσία των διεθνών ενεργειακών αγορών με πετρέλαιο είναι επαρκής, χαλαρώνοντας εν μέρει τις πιέσεις προς τον ΟΠΕΚ να προσφέρει περισσότερο αργό.

«Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία και οι εκτιμήσεις παρέχουν ένδειξη ότι η αγορά πετρελαίου πρέπει να είναι πλεονασματική τους τελευταίους δύο μήνες και θα παραμείνει πλεονασματική για το υπόλοιπο του 2008, στο βαθμό που ο ΟΠΕΚ διατηρήσει αμετάβλητα τα σημερινά επίπεδα παραγωγής του», σημειώνεται στην έκθεση της υπηρεσίας.

Η IEA εκτιμά πως η παγκόσμια ζήτηση θα ανέλθει φέτος σε 86,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα - σημειώνοντας αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 2007 - ποσότητα η οποία είναι κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη την οποία διατύπωσε το Μάρτιο.

Η τελευταία αυτή αναθεώρηση αποδίδεται στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |