Tuesday, May 13, 2008

Κοντά στα 126 δολάρια τερμάτισε το αργό

Κοντά στα 126 δολάρια τερμάτισε το αργό

Σε νέο ράλι ανόδου επιδόθηκαν για μια ακόμη ημέρα σήμερα τα πετρελαϊκά προϊόντα, με το αργό και το πετρέλαιο θέρμανσης να σημειώνουν τιμές ρεκόρ, καθώς επικρατεί ανησυχία ότι τα διυλιστήρια δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση για τα διυλισμένα καύσιμα, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνεται το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης. Νωρίτερα το αργό είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό στα 126,98 δολάρια. Το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου για το αργό διαμορφώθηκε ενισχυμένο κατά 1,3% ή 1,57 δολάρια, στα 125,80 δολάρια ανά βαρέλι. Ενισχυμένο κατά 0,63% ήταν και το πετρέλαιο τύπου μπρέντ στα 122,78 δολάρια ανά βαρέλι.

Επίσης, το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο θέρμανσης ενισχύθηκε κατά 13,72 σεντ, ή 3,9%, στα 3,697 δολάρια ανά γαλόνια, ενώ άγγιξε ενδοσυνεδριακά και τα 3,7146 δολάρια.

Τα παγκόσμια αποθέματα υποχώρησαν κατά 6,7% στα 477,6 εκατ. βαρέλια το Μάρτιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Επίσης, τα αποθέμτα διυλισμένων καυσίμων στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληγε στις 2 Μαρτίου ήταν κατά 2,6% χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

Επίσης, τις πετρελαϊκές τιμές ώθησε υψηλότερα η ανακοίνωση εκ μέρους του Ιράν ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής του. Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, ότι μια πρόταση για μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου εξετάζεται από ειδικούς. Η μείωση ενδέχεται να ξακινήσει από τον ερχόμενο μήνα και πρόκειται να κυμανθεί μεταξύ 400.000 και 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

REPORTER.GR

No comments:

Share |