Tuesday, May 13, 2008

ΟΤΕ: Μέρισμα «μαμούθ» ορέγονται οι Γερμανοί για το 2008

ΟΤΕ: Μέρισμα «μαμούθ» ορέγονται οι Γερμανοί για το 2008

Μια αποστροφή ανώτατων στελεχών της Deutsche Telecom σε πρόσφατο conference call προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον: «θεωρούμε ότι η μερισματική πολιτική του ΟΤΕ για την χρήση του 2008 -το ποσό θα καταβληθεί στα μέσα του 2009- αναμένεται να καλύψει το κόστος του δανείου που θα εκταμιεύσουμε για να χρηματοδοτήσουμε την εξαγορά». Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί προσβλέπουν σε γενναία αύξηση του μερίσματος του ΟΤΕ για την επόμενη χρονιά σε επίπεδα ακόμη και άνω του 1 ευρώ. Μπορεί όμως ο ΟΤΕ να ανταποκριθεί στις αισιόδοξες προβλέψεις των Γερμανών;
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Για την χρήση του 2007, ο ΟΤΕ θα διανείμει μέρισμα περίπου 370 εκατ. ευρώ καθώς το μέρισμα ανά μετοχή θα οριστεί στα 75 λεπτά από την γενική συνέλευση των μετόχων. Από τα 370 εκατ. ευρώ, τα 92 εκατ. ευρώ θα μπουν στα ταμεία της Deutsche Telecom καθώς εκτιμάται ότι μέχρι την γενική συνέλευση του ΟΤΕ που προγραμματίζεται για τα μέσα Ιουνίου, τα πακέτα μετοχών θα έχουν αλλάξει χέρια.
Για να αυξήσει το μέρισμά του, ο ΟΤΕ χρειάστηκε να «επιστρατεύσει» τα έκτακτα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το 2007, πουλήθηκε η εταιρεία Infote που διαχειρίζεται τον τηλεφωνικό κατάλογο. Τα έσοδα υπερέβησαν τα 300 εκατ. ευρώ.
Για να αποκτήσει το 25% του ΟΤΕ (20% από την MIG, 3% από το δημόσιο και 2% από την αγορά) η DT θα ξοδέψει περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Το κόστος για να δανειστεί ακόμη και ένας κολοσσός αυτό το ποσό, ανέρχεται τουλάχιστον στα 150 εκατ. ευρώ.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Μπορεί ο ΟΤΕ να προχωρήσει φέτος σε γενναία αύξηση του μερίσματος για να ικανοποιήσει την DT; Πηγές από τις οποίες ο ελληνικός οργανισμός μπορεί να αυξήσει την κερδοφορία του είναι:

-η διάθεση μετοχών της υπό σύσταση εταιρείας real estate. Ποσοστό τουλάχιστον 20-25% της εταιρείας θα διατεθεί μέσω χρηματιστηρίου αποφέροντας τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στον ΟΤΕ.

-η εμφάνιση έκτακτων κερδών από την εθελούσια έξοδο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση «χρωστάει» στο ΤΑΠ-ΟΤΕ το 4% των μετοχών του ΟΤΕ ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση της εθελουσίας εξόδου. Με το που θα γίνει αυτή η μεταβίβαση -είτε σε μετοχές είτε στα μετρητά που αναλογούν- ο ΟΤΕ θα εγγράψει έκτακτο λογιστικό κέρδος στον ισολογισμό του.

-η εξάλειψη «έκτακτων παραγόντων» που βάρυναν τον ισολογισμό το 2007. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου που έγινε μέσα στο 2007 και έφερε πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων στον ΟΤΕ. Τέτοιο βάρος στη χρήση του 2008 δεν αναμένεται να υπάρξει.

-Στην βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των θυγατρικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εκτός Ελλάδας. «Βαρόμετρο» είναι η Cosmote Ρουμανίας.

-Στην πλήρη ενοποίηση των οικονομικών επιδόσεων της Cosmote. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο, θα φανεί η διαφορά λόγω της απόκτησης του 100% των μετοχών της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Υπάρχει και ένας ουσιαστικός αστάθμητος παράγοντας για τον ΟΤΕ και αυτός είναι ο δανεισμός. Οι ακριβές εξαγορές της Γερμανός και των μετοχών μειοψηφίας της Cosmote, έχουν φουσκώσει τα δάνεια. Τα επιτόκια στην διατραπεζική διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα κάτι που σημαίνει περισσότερους τόκους.

REPORTER.GR

No comments:

Share |