Tuesday, May 13, 2008

Πρόταση για φορολογική εξαίρεση διατηρητέων

Πρόταση για φορολογική εξαίρεση διατηρητέων

Την τροποποίηση του «περί φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών Νόμου», με σκοπό η εταιρεία - ιδιοκτήτης διατηρητέας οικοδομής μεταβιβάζει χωρίς την επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, εισηγείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουτσού εισηγείται στην Επιτροπή να μεταβιβάσει πρόταση εκ μέρους της Επιτροπής προς τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Εσωτερικών) όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο τροποποίησης του σχετικού νόμου, με σκοπό μια εταιρεία που διαθέτει διατηρητέα οικοδομή να δύναται να μεταβιβάζει χωρίς την επιβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στα μέλη της ίδιας οικογένειας ανεξαρτήτως εάν η εταιρεία απέκτησε τη διατηρητέα οικοδομή κατόπιν δωρεάς ή όχι.

Στην πρόταση επισημαίνεται το ενδεχόμενο η εισήγηση να εμπεριέχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας γι’ αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει ως πρόταση νόμου εκ μέρους της Επιτροπής Οικονομικών. Ως εκ τούτου γίνεται εισήγηση όπως αφού υιοθετηθεί η σχετική πρόταση, διαμορφωθεί ως νομοσχέδιο και να κατατεθεί στη Βουλή εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο εισηγητής τονίζει επίσης ότι με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται η ώθηση της πολιτικής διατήρησης οικοδομών αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας αλλά και ο αγροτουρισμός, ενώ σημειώνεται ότι οι οικονομικές απώλειες φαίνονται ασήμαντες ενόψει και του μικρού αριθμού εταιρειών – ιδιοκτητών διατηρητέων οικοδομών.

Σημειώνεται επίσης ότι υπέρ της τροποποίησης τάχθηκε και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Ο εισηγητής δικαιολογεί την πρόταση του υποδεικνύοντας ότι μετά την επιβολή έκτακτης αμυντικής εισφοράς 15% πάνω στο 70% των λογιστικών κερδών 2002 Περί Έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς πάνω στα ενοίκια με αμάχητο τεκμήριο επιπλέον του 3% της έκτακτης Αμυντικής Εισφοράς και τα ενοίκια, οι οικογένειες εταιρίες – ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση να πληρώνουν ουσιαστικά διπλή Αμυντική Εισφορά πάνω στα ενοίκια διατηρητέων οικοδομών που συχνά είναι και το μόνο έσοδο τους.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |