Tuesday, May 13, 2008

Αλμα εκδόσεων χρέους στο 1,1 τρισ. δολάρια

Αλμα εκδόσεων χρέους στο 1,1 τρισ. δολάρια

ΑΛΜΑΤΩΔΗ αύξηση 42% σημείωσαν οι παγκόσμιες εκδόσεις ομολόγων τον Απρίλιο, αγγίζοντας τα 1,1 τρισ. δολάρια, σε σύγκριση με το Μάρτιο, καταγράφοντας τον καλύτερο μήνα από τον Ιούνιο του 2007, καθώς οι ανησυχίες για τις απώλειες στην πιστωτική αγορά εξασθένησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Lehman Brothers Holdings Inc.

Οι πωλήσεις από κυβερνήσεις, χρηματιστηριακές, ταμεία και εταιρείες «έσπασαν» το φράγμα του τρισεκατομμυρίου σε δολάρια για τέταρτη μόλις φορά από το 1995, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο 10 μηνών, σύμφωνα με αναλυτές της Lehman.

Η αμερικανική αγορά ομολόγων σημείωσε αύξηση 35%, στα 567 δισ. δολάρια, καταγράφοντας τις περισσότερες συμφωνίες σε 11 μήνες, εν μέσω της απογείωσης των προσφορών από ταμεία και εταιρείες, δήλωσε η Lehman. Οι πωλήσεις εκτός ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 51%, στα 493 δισ. δολάρια, καθώς οι κυβερνήσεις ενίσχυσαν τις χρηματοδοτήσεις τους λόγω των χαμηλότερων του αναμενόμενου φορολογικών εσόδων. Γενικότερα, η ρευστότητα στην αγορά βελτιώθηκε, καθώς η Ουάσινγκτον περιόρισε τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς στα ταμεία παροχής στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τη Lehman.

Το τμήμα ανάλυσης αξιών σταθερού εισοδήματος της Lehman το Σεπτέμβριο ήρθε πρώτο για ένατο διαδοχικό έτος, σε ετήσια δημοσκόπηση των καλύτερων αναλυτών αμερικανικών ομολόγων που διενήργησε το περιοδικό «Institutional Investor». Οι πωλήσεις ομολόγων των αμερικανικών ταμείων εκτινάχθηκαν κατά 19%, στα 154 δισ. δολάρια, τον Απρίλιο.

Η Ιαπωνία συγκέντρωσε τα περισσότερα κεφάλαια μεταξύ των κυβερνήσεων τον Απρίλιο, με πωλήσεις 82 δισ. δολαρίων, έναντι πωλήσεων 68,2 δισ. δολαρίων του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και 15,6 δισ. δολαρίων του αντίστοιχου βρετανικού. Οι συνολικές πωλήσεις των 15 χωρών της ζώνης του ευρώ ανήλθαν στα 111 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Lehman. Η Lehman προβλέπει ακόμη πτώση 6% των διεθνών εκδόσεων ομολόγων, στα 9,33 τρισ. δολάρια το 2008 από το 2007, στην πρώτη ετήσια πτώση από το 2004.

Στις αμερικανικές αγορές οι πωλήσεις εταιρικού χρέους υψηλής επενδυτικής αξιολόγησης μπορεί να ξεπεράσουν τα 100 δισ. δολάρια τον τρέχοντα μήνα, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού ώθησε τις εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια από τις πιστωτικές αγορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Thomson.

Η συνολική αξία των πωλήσεων εταιρικών ομολόγων υψηλής επενδυτικής αξιολόγησης άγγιξε σχεδόν τα 43 δισ. δολάρια μέχρι την περασμένη Πέμπτη.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |