Friday, April 18, 2008

Citigroup: Ζημίες 5,11 δισ. δολ. στο α' τρίμηνο

Citigroup: Ζημίες 5,11 δισ. δολ. στο α' τρίμηνο

ΖΗΜΙΕΣ, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ Citigroup καθώς η πιστωτική κρίση την ανάγκασε να προβεί σε απομειώσεις ενεργητικού ύψους 12 δισ. δολαρίων.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, οι ζημίες της ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε 5,11 δισ. δολάρια ή 1,02 δολάρια ανά μετοχή, έναντι κερδών 5,01 δισ. δολαρίων του αντίστοιχου διαστήματος του 2007. Ξεπέρασαν μάλιστα τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι τις εκτιμούσαν στα 4,75 δισ. δολάρια.

Μεγάλη κάμψη της τάξεως του 48% εμφάνισαν και τα έσοδα της εταιρείας, υποχωρώντας στα 13,2 δισ. δολάρια.

Η μοναδική τράπεζα που έχει ανακοινώσει ζημίες και διαγραφές ενεργητικού μεγαλύτερες από αυτές της Citigroup είναι η ελβετική UBS

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 οι ζημίες της Citi είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 10 δισ. δολάρια.

Η αμερικανική τράπεζα, η οποία δημιουργήθηκε προ δεκαετίας μετά τη συγχώνευση των Citicorp και Travelers Group, έχει δει τη μετοχή της να βυθίζεται κατά 54% στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, εξαιτίας των μεγάλων ζημιών από την κρίση στις πιστωτικές αγορές.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Citi Βίκραμ Πάντιτ αγωνίζεται να επαναφέρει την εταιρεία στην κερδοφορία και να ανακόψει την πτώση της χρηματιστηριακής της αξίας.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Πάντιτ φέρεται να σχεδιάζει να προχωρήσει σε περιορισμό των δαπανών της τράπεζας κατά 20%. Είναι «σαφώς εφικτό» για την εταιρεία να μειώσει τις δαπάνες της κατά «10, 15, 20%», ειδικά στα τμήματα τεχνολογίας πληροφοριών και επιχειρήσεων, φέρεται να δήλωσε ο Πάντιτ στους FT. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Citigroup, οι περικοπές προβλέπουν και απολύσεις.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |