Friday, April 18, 2008

Σταυράκης: «Πολύ σύντομα» οι χαλαρώσεις από ΚΤ

Σταυράκης: «Πολύ σύντομα» οι χαλαρώσεις από ΚΤ


Διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα διαφοροποίηση την απόφαση της όσον αφορά τα δάνεια για αγορά δεύτερου ακινήτου φαίνεται να έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη. «Η Κεντρική Τράπεζα συζητά σοβαρά το θέμα της χαλάρωσης των δανειοδοτικών όρων για την αγορά κατοικίας και αίσθηση μου ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, μετά από συνάντηση του με τον κ. Ορφανίδη. Ο κ. Σταυράκης απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει εάν αυτό θα γίνει πριν ή μετά το καλοκαίρι.

Η οικοδομική βιομηχανία μπήκε σε πορεία επιβράδυνσης, ανέφερε στη συνέχεια, δικαιολογώντας τη θέση του υπουργείου του, όπως εκφράστηκε και στη συνάντηση που είχε πριν μερικές ημέρες με την ΟΕΒ και τους εκπροσώπους του συνδέσμου ανάπτυξης γης, ότι δηλαδή θεωρείται ενδεδειγμένη η χαλάρωση υπό τις σημερινές συνθήκες.

«Η οικοδομική βιομηχανία, αν και συνεχίζει να αναπτύσσεται, εντούτοις έχει μπει σε πορεία επιβράδυνσης και βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά», σημείωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι δεν έχει διαμορφωθεί η πρόταση από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, έτσι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το ποσοστό μείωσης της χαλάρωσης των δανείων από την Κεντρική Τράπεζα.

Η υφιστάμενη ρύθμιση επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες να χρηματοδοτούν μόνο το 60% της αξίας του ακινήτου αντί το 70% που ήταν πριν τη σχετική ρύθμιση της Κεντρικής των περασμένο Ιούλιο. Η ρύθμιση δεν αφορά την αγορά πρώτης κατοικίας για την οποία η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει μέχρι το 80%.

Απαραίτητος ο θεσμός της ΑΤΑ

Διαφοροποιημένος παρουσιάσθηκε σε σχέση με το διοικητή της ΚΤ ο Χαρίλαος Σταυράκης όσον αφορά στο θέμα της ΑΤΑ. Χαρακτήρισε το θεσμό της ΑΤΑ πολύ χρήσιμο, τονίζοντας ότι διατήρησε την εργατική ειρήνη σε δύσκολους για την Κύπρο καιρούς. «Η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή, η ΑΤΑ είναι πολύ χρήσιμος θεσμός ο οποίος διαφύλαξε τόσο την εργατική ειρήνη όσο και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στην Κύπρο». Και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε υπέρ της κάλυψης όλων των εργαζομένων από την ΑΤΑ.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το καθιερωμένο γεύμα εργασίας με το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη και ανώτερους αξιωματούχους πολύ εποικοδομητικό. Ο κ. Ορφανίδης δε θέλησε να κάνει δηλώσεις για τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |