Friday, April 18, 2008

Δημόσιες εγγραφές: Ανάκαμψη με οδηγό ρωσικές επιχειρήσεις

Δημόσιες εγγραφές: Ανάκαμψη με οδηγό ρωσικές επιχειρήσεις

ΤO συνολικό ποσό του 1 δισ. δολ. αναμένεται να συγκεντρώσουν δύο ρωσικές αρχικές δημόσιες εγγραφές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εφέτος, ενώ ανοίγουν το δρόμο για ένα εύρωστο δεύτερο τρίμηνο όσον αφορά στις ρωσικές δημόσιες εγγραφές, μετά από τη μεγαλύτερη πτώση τετραετίας που υπέστησαν οι ρωσικές συμφωνίες στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Globaltrans, που δραστηριοποιείται στη μεταφορά εμπορευμάτων σιδηροδρομικώς, ευελπιστεί να αντλήσει 509 εκ. δολάρια όταν θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ η αλυσίδα σουπερμάρκετ Magnit στοχεύει σε 480 εκ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν φιλοξένησε καμία αρχική δημόσια εγγραφή από ρωσική επιχείρηση στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του έτους. Η περίοδος αυτή ήταν ιδιαίτερα άσχημη για τις ρωσικές αρχικές δημόσιες εγγραφές, αφού άγγιξαν χαμηλά τεσσάρων ετών, καθώς μόλις μόνο μία εταιρεία από τη Ρωσία εισήχθη στο χρηματιστήριο, η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας TGK-7, η οποία άντλησε 466 εκ. δολάρια όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο της Μόσχας στα τέλη Μαρτίου.

Πρόσφατη έκθεση της ρωσικής εταιρείας ερευνών PBN προβλέπει ότι οι δημόσιες εγγραφές ρωσικών επιχειρήσεων θα αυξηθούν μεν εφέτος, όμως δεν θα φθάσουν τα επίπεδα του 2007, όταν ρωσικές επιχειρήσεις άντλησαν 29,4 δισ. δολάρια μέσω αρχικών δημόσιων εγγραφών, περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Υπήρξε γενικά επιβράδυνση στη δραστηριότητα αρχικών δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως, εξαιτίας της διεθνούς πιστωτικής κρίσης. Επιπλέον, οι ρωσικές επιχειρήσεις ανησυχούσαν ότι οι εκλογές στη Ρωσία στις αρχές Μαρτίου θα επισκίαζαν τις δημόσιες εγγραφές στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Τώρα όμως που τελείωσαν οι εκλογές και όλα εξελίχθηκαν ομαλά, ανοίγει ο δρόμος για νέες αρχικές δημόσιες εγγραφές», σύμφωνα με τον Πίτερ Νεκαρσούλμερ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της PBN.

Οι διεθνείς επιχειρήσεις εκπροσώπησαν το 77% των δημόσιων εγγραφών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters. Mόνο δύο επιχειρήσεις από τη Βρετανία έχουν αφήσει εκκρεμή τα σχέδιά τους για αρχική δημόσια εγγραφή: η Trainline Holdings και η Virgin Active.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |