Wednesday, April 9, 2008

Απαισιοδοξία ΔΝΤ για κυπριακή οικονομία

Απαισιοδοξία ΔΝΤ για κυπριακή οικονομία

Τις χειρότερες επιδόσεις της τελευταίας πενταετίας αναμένεται να καταγράψει φέτος η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2008 ενώ ο εγχώριος πληθωρισμός αναμένεται να αναρριχηθεί στο ψηλότερο σημείο από το 2003 ασκώντας σημαντικές πιέσεις στην κατανάλωση και στις επιχειρήσεις. Οι προβλέψεις του Ταμείου για την εγχώρια οικονομία παρατίθενται σε χθεσινή του έκθεση του Ταμείου για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην έκθεση World Economic Outlook το ΔΝΤ εκτιμά ότι παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% το 2008 σε σχέση με 4,9% το 2007, λόγω της αναμενόμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Το πανίσχυρο διεθνές ταμείο εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, δηλαδή της συρρίκνωσης της ανάπτυξης για δύο συναπτά τρίμηνα, και δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν το 2009. Η ύφεση της Αμερικανικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα έχει αντίκτυπο και στην παγκόσμια οικονομία, κυρίως μέσω της επίδρασης της στο κόστος δανεισμού και στην κατανάλωση. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τον αντίκτυπο της χρηματοοικονομικής κρίσης στην αγορά ακινήτων, που αναμένεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα, κυρίως στην Αμερική.

Οι επιδράσεις στην Ευρώπη αναμένεται να είναι πιο ήπιες, καθώς η ανάπτυξη θα περιοριστεί από 2,6% στο 1,4% στην ευρωζώνη. Οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη διεθνή ανάπτυξη πετυχαίνοντας ρυθμό μεγέθυνσης που εκτιμάται ότι θα φθάσει το 4% το 2008.

Το Ταμείο αναλύει εκτενώς τις πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στη διεθνή οικονομία από την έξαρση στις τιμές γεωργικών προϊόντων και τις θεωρεί το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αναδυόμενες οικονομίες.

Σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως να αναγκαστεί να διατηρήσει την πολιτική της μείωσης των επιτοκίων – παράδειγμα που θα πρέπει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να ακολουθήσει και η ΕΚΤ.

Το Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου το 2008 θα υποχωρήσει στο 3,4 % από 4,4% το 2007 προτού ανέλθει στο 3,5% το 2009. Σε περίπτωση επαλήθευσης των προβλέψεων του ΔΝΤ, η κυπριακή οικονομία θα καταγράψει το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2003.

Όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού, το ΔΝΤ αναμένει ότι από 2,2% το 2006 και 2007 θα αναρριχηθεί στο 4% το 2008 προτού υποχωρήσει στο 2,9% το 2009. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται από 5,9% του ΑΕΠ που ήταν το 2006 να περιοριστεί στο 5,5% το 2007 και να φθάσει το 5,6% το 2008. Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να παραμείνει στο 3,9%.

Οι προβλέψεις του Ταμείου για το ρυθμό ανάπτυξης είναι κατά 0,3% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες προβλέψεις του Υπ. Οικονομικών. Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε προχθές ότι αναμένει τον ρυθμό ανάπτυξης να περιοριστεί το 2008 στο 3,7%. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό είναι στο ανώτερο εύρος των εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |