Wednesday, April 9, 2008

Μπαράζ θετικών εκθέσεων για τη "Σοφοκλέους"

Μπαράζ θετικών εκθέσεων για τη "Σοφοκλέους"

Μπαράζ θετικών εκθέσεων για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά σε μία ημέρα που ο γενικός δείκτης δεν βρίσκεται σε... φόρμα και υποχωρεί. Από τη μία η Deutsche Bank που "βλέπει" άνοδο του γενικού δείκτη κατά 37% και από την άλλη η Citigroup που θεωρεί ότι η αγορά που προσφέρει από τα υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή και μία από τις πιο ελκυστικές αποτιμήσεις στην Ευρώπη είναι η ελληνική.


H ευρωπαϊκή αγορά στην οποία η αμερικάνικη τράπεζα συστήνει θέσεις οverweight, είναι από τις πιο φθηνές παγκοσμίως πλέον και προσφέρει ένα σημαντικότατο premium από πλευράς μερισματικών αποδόσεων.

Οι χειρότερες αποδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2008 σημειώθηκαν στην αγορά της Ελλάδας με πτωση 22%, της Πορτογαλίας με απώλειες της τάξης του 20% και της Γερμανίας με υποχώρηση κατά 19%.

Η περιοχή «χτυπήθηκε» έντονα λόγω τις ισχυρής της έκθεσης στον αδύναμο χρηματοοικονομικό κλάδο, τις ισχυρές εκροές κεφαλαίων και την περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ, γεγονότα τα οποία ενίσχυσαν τις φοβίες γύρω από την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Οσον αφορά την κερδοφορία, προς το παρόν δείχνει αντιστάσεις, όμως οι υποβαθμίσιες των κερδών για αρκετές εισηγμένες δεν παύουν να υπάρχουν, τοποθετώντας την ανάπτυξη της κερδοφορίας του 2007 για το σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών στο 6%, και στο 8% για το 2008.

Η ελληνική αγορά με τους ρυθμούς ρεκόρ στη ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή της τάξης του 26,3% για το 2007, αποτελεί μετά την Φινλανδία, μία μεγάλη δύναμη κερδοφορίας στην Γηραιά Ηπειρο.

Οσον αφορά τις εκτιμήσεις για το 2008, τα «ελληνικά» κέρδη ανά μετοχή τοποθετούνται στο 11,7 % και καταλαμβάνουν την τρίτη θάση από τις συνολικά δεκαπέντε αγορές της Ευρώπη, μετά την Ελβετία ( 26,8%) και την Ισπανία (12,8%).

Επιπλέον,, παραάδεισο και για του κυνηγούς μερισμάτων αποτελεί το Χ.Α σύμφωνα με την Citigroup, καθώς προσφέρει από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με μερισματική απόδοση της τάξης του 4,8%, οι ελληνικές μετοχές είναι από τις πιο γενναιόδωρες που υπάρχουν σήμερα, μετά την Ιταλία ( 5,9%), το Βέλγιο (5,3%) και την Ιρλανδία ( 4,9%).

Τέλος, με τρέχον p/e στο 11,8 και εκτιμώμενο p/e με βάση τα κέρδη του 2008 στο 10,6 , και με βάση τα κερδη του 2009 στο 8,9, δεν χωρά αμφιβολία οτι η ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς «βγάζει μάτι».

REPORTER.GR

No comments:

Share |