Wednesday, April 9, 2008

ΔΝΤ: Αυξημένος ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης

ΔΝΤ: Αυξημένος ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ οικονομία επιβραδύνεται και ο κίνδυνος μιας ύφεσης παγκόσμιας κλίμακας είναι αυξημένος, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ στην έκθεσή του “World Economic Outlook”, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ τοποθετεί στο 25% τις πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης και υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 3,7%, από 4,1% που εκτιμούσε τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να βιώσει φέτος μια «ήπια ύφεση», ενώ επιβράδυνση θα σημειώσουν και οι οικονομίες της δυτικής Ευρώπης.

Ειδικότερα για τις ΗΠΑ, ο οργανισμός αναμένει κάμψη της ανάπτυξης φέτος στο 0,5% – στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών – ενώ για το 2009 προβλέπει μικρή άνοδο στο 0,6%.

Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 1,4%, έναντι 1,6% που προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιανουάριο.

Για την Ελλάδα αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3,5% το 2008 και στο 3,3% το 2009.

Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ακόμη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να αναγκαστεί να διατηρήσει την πολιτική της μείωσης των επιτοκίων – παράδειγμα που θα πρέπει, σύμφωνα με το ΔΝΤ, να ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Παράλληλα, προτρέπει τις κεντρικές τράπεζες να καταβάλουν ακόμη περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης.

«Η κρίση που ξέσπασε τον Αύγουστο του 2007 στις χρηματοοικονομικές αγορές έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο οικονομικό “σοκ” από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης», επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |