Wednesday, April 9, 2008

Δέκατο παγκοσμίως το κυπριακό νηολόγιο

Δέκατο παγκοσμίως το κυπριακό νηολόγιο

Το διαχρονικό πρόβλημα της απαγόρευσης του κατάπλου πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια και άλλα θέματα που αφορούν την ναυτιλιακή βιομηχανία συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με αντιπροσωπεία του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου υπό τον γενικό του γραμματέα Θωμά Καζάκο.

Το πρόβλημα υφίσταται από το 1987 δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο κ. Καζάκος. Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανανέωσε την πολιτική του δέσμευση υπό τη νέα του ιδιότητα ότι θα συνεχίσει άοκνα τις προσπάθειές του για την γρήγορη επίλυση του θέματος παράλληλα και ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Καζάκος είπε ότι το κυπριακό νηολόγιο είναι σήμερα δέκατο παγκοσμίως και τρίτο στην ΕΕ.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια ήταν εθιμοτυπική ενόψει της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό την Παρασκευή, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο για τα τρέχοντα θέματα που ταλανίζουν την κυπριακή ναυτιλία και τα θέματα που θα καλυφθούν στη γενική μας συνέλευση», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον έθεσε και το θέμα του μειωμένου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν τα πλοία για να αναρτούν την κυπριακή σημαία, είπε:

«Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εγγραφή πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, μια σταθερότητα υπήρχε τα τελευταία χρόνια και ένας από τους στόχους της συνάντησης ήταν να θέσουμε κάποιες εισηγήσεις για την αλλοίωση αυτής της πορείας και χαίρομαι να αναφέρω ότι ο Πρόεδρος ήταν πολύ θετικός».

Ερωτηθείς κατά πόσον ζήτησε μείωση της φορολογίας, απάντησε αρνητικά.

«Όχι, δεν χρειάζεται. Ούτε μείωση, ούτε τίποτε. Το φορολογικό καθεστώς των εταιρειών αυτών είναι εγκεκριμένο από την ΕΕ σε ένα μεγάλο βαθμό αλλά πάντοτε χρειάζεται η συνεχής ανανέωση της έγκρισης αυτής που έπεται στους επόμενους μήνες».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι οι προσπάθειες του Συμβουλίου αποσκοπούν και στην εγγραφή νέων και ποιοτικών πλοίων στο νηολόγιο της Κύπρου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |