Monday, March 24, 2008

Wall Street: 34.000 θέσεις εργασίας μείωσαν οι χρηματιστηριακές

Wall Street: 34.000 θέσεις εργασίας μείωσαν οι χρηματιστηριακές

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ από τα ενυπόθηκα δάνεια που έπληξαν τις τράπεζες της Wall Street είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση πλέον των 34.000 θέσεων εργασίας τους εννέα τελευταίους μήνες, τις μεγαλύτερες από τη φούσκα του Internet το 2001.

Η Citigroup Inc., η Lehman Brothers Holdings Inc. και η Morgan Stanley συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών που ανακοίνωσαν μείωση των θέσεων εργασίας. Μετά τη φούσκα του Internet 39.800 θέσεις εργασίας καταργήθηκαν στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ ο αριθμός ανήλθε στις 90.000 τα δύο επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Securities Industry and Financial Markets Association.

Η κατάρρευση από τα ενυπόθηκα δάνεια πέρυσι και η συρρίκνωση της αγοράς πιστώσεων έπληξαν τους μεγαλύτερους οικονομικούς οργανισμούς με τουλάχιστον 200 δισ. δολ. ζημιών. Η Bear Stearns Cos. κάποτε η πέμπτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία, πανικόβαλε πριν από δύο εβδομάδες τη Wall Street μετά τον εξαναγκασμό της σε επείγουσα εξαγορά την οποία στήριξε η Federal Reserve, καθώς πελάτες και δανειστές εγκατέλειψαν την εταιρεία. Όπως εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές οι τράπεζες είναι πιθανόν να εμφανίσουν περαιτέρω ζημίες.

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες άρχισαν να καταργούν θέσεις εργασίας στα τμήματα υποθηκών από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου. Μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου χάθηκαν συνολικά 17.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg News.

Τα έσοδα των χρηματιστηριακών εταιρειών ενδέχεται να υποχωρήσουν έως 30% φέτος, σύμφωνα με την Standard & Poor's στις 21 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία αναθεώρηση προς τα κάτων την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας της Lehman και της Goldman Sachs Group Inc., των δύο μεγαλύτερων χρηματιστηριακών εταιρειών των ΗΠΑ.

Κάποιες από τις εταιρείες δεν έχουν αποκαλύψει πλήρως στο σχέδιο της μείωσης των θέσεων εργασίας επειδή δεν θέλουν να δείξουν ότι είναι οικονομικά αδύναμες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |