Monday, March 24, 2008

To αραβικό σχέδιο της Εθνικής και «ειδική αμκ» έως και 1,5 δισ. ευρώ με προνομιούχες μετοχές

To αραβικό σχέδιο της Εθνικής και «ειδική αμκ» έως και 1,5 δισ. ευρώ με προνομιούχες μετοχές

Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης στις Αραβικές χώρες οι οποίες διαθέτουν ρευστότητα κοντά στα 2 τρις δολάρια εκπονεί η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας μέσω σχεδιαζόμενων εξαγορών ή συνεργασιών. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται αμκ έως 1,5 δις ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν , μεσοπρόθεσμα η νέα μεγάλη άνοδος της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής να πραγματοποιηθεί μέσω των αραβικών και γενικότερα ξένων κεφαλαίων. Παράλληλα η Εθνική σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι 1,5 δις.ευρώ με την έκδοση εξαγοράσιμων προνομιούχων μετοχών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων. Παράλληλα στην τακτική γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου η διοίκηση θα ζητήσει οι μέτοχοι να εγκρίνουν την δυνατότητα έκδοσης ομολογιακών δανείων για μια πενταετία

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 1,5 δις ευρώ η οποία θα καλυφθεί κατά βάση από ξένους επενδυτές και ως στόχο είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2008.

Οι λόγοι της αύξησης κεφαλαίου είναι 1) να ενισχυθούν τα εποπτικά ίδια κεφάλαια. Το tier 1 της Εθνικής διαμορφώνεται στα 4,88 δις ευρώ και η ειδική αύξηση κεφαλαίου κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη της τράπεζας και 2) να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια σε σχεδιαζόμενες εξαγορές.

Το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Εθνικής έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις ενώ έχει πραγματοποιήσει και εντυπωσιακά ριμπάουντ ωστόσο η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει στα 16 δις ευρώ διαμορφώνοντας το εκτιμώμενο p/e για το 2008 στα 8,4.

Οι ισχυρές πιέσεις αποδίδονται στα margin ξένων επενδυτών ωστόσο η διοίκηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους ξένους μετόχους οι οποίοι ακόμη αποκομίζουν κέρδη από την μετοχή της Εθνικής και οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να πωλήσουν υπό την αίρεση ότι το διεθνές περιβάλλον δεν επιδεινωθεί περαιτέρω.

Η Εθνική με στόχο τα 1,9 δις ευρώ κέρδη το 2008 ή αύξηση 15% με 16% σε σχέση με το 2007 (στα 2,2 με 2,3 δις ευρώ ο στόχος για το 2009), με κέρδη από την Finansbank περίπου 570 με 580 εκατ ευρώ αναζητά νέους τρόπους για την γεωγραφική ανάπτυξη της.

Η διείσδυση στις αραβικές χώρες θα πραγματοποιηθεί με 3 τρόπους και θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες χρονικές φάσεις. Απώτερος στόχος της όλης προσπάθειας είναι η Εθνική να κατέχει και τράπεζα σε κάποια Αραβική χώρα ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώξει να αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα στις χώρες αυτές μέσω επενδύσεων , κοινοπρακτικών συνεργασιών , δανείων ή ακόμη και joint ventures. H πρώτη προσπάθεια θα επιχειρηθεί μέσω της Banque Du Caire της Αιγυπτιακής τράπεζας του Καΐρου την οποία διεκδικεί η Εθνική.

Η διοίκηση της Εθνικής αντιλαμβανόμενη ότι προσκρούουν σε εμπόδια οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Ουκρανικής τράπεζας Kreditprom φαίνεται ότι εγκαταλείπει προσωρινά την επέκταση στην Ουκρανία και εστιάζεται στην Banque Du Caire.

Στόχος της Εθνικής είναι να αποκτήσει το 67% σε μια τιμή που αποτιμάται κοντά ή και υψηλότερα του 1 δις ευρώ με απότερο στόχο την προσέλκυση αραβικών κεφαλαίων. Η Αίγυπτος αποτελεί χώρα όπου οι ʼραβες συνεργάζονται στενά και η Εθνική εφόσον πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό να χρησιμοποιήσει την Banque Du Caire ως μέσο να νέες συνεργασίες με εταιρίες της Αραβικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής τράπεζας κ ʼνθιμο Θωμόπουλο «η Εθνική τράπεζα ενδιαφέρεται ζωηρά για την τράπεζα του Καΐρου αφενός γιατί προσβλέπει στην Αιγυπτιακή αγορά αφετέρου γιατί διανοίγονται τεράστιες προοπτικές με άλλες Αραβικές χώρες στις οποίες πλέον η Εθνική έχει στρατηγικό ενδιαφέρον». Όμως η βασικότερη στρατηγική επιδίωξη της Εθνικής είναι να προσελκύσει αραβικά κεφάλαια και να διεισδύσει σε μια αγορά όπου οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ακόμη μακριά. Με ρευστότητα 2 τρις δολάρια καθίσταται σαφές ότι η ανάπτυξη συνεργασιών μπορεί να αποδειχθεί πολύ κερδοφόρος για την Εθνική.

Η δεύτερη προσπάθεια που θα επιχειρήσει η Εθνική ώστε να προσελκύσει αραβικό κεφάλαιο θα είναι με road shows σε χώρες της Αραβικής χερσονήσου μάλλον τον Μάιο του 2008. Εκείνη την περίοδο έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις σε πρωτεύουσες εμιράτων ώστε στην Εθνική να επενδύσουν ʼραβες.

Με βάση την μετοχική σύνθεση της Εθνικής περίπου το 30% του μετοχικού της κεφαλαίου το κατέχουν Αμερικανοί επενδυτές και το 26% οι Ευρωπαίοι και λίγοι από την ʼπω Ανατολή. Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ξένοι που κατέχουν ποσοστό πάνω από 1% στην Εθνική δεν υπερβαίνουν τους 3 ή 4 ενώ ο ξένος με το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχει περίπου το 1,2% της τράπεζας. Το ΙΚΑ ενδεικτικά αναφέρεται κατέχει το 1,35% της Εθνικής.

Οι ʼραβες θα μπορούσαν να αποκτήσουν το 5% ή και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στην Εθνική. Η τρίτη προσπάθεια από την Εθνική ανάπτυξης συνεργασίας με το αραβικό κεφάλαιο θα επιχειρηθεί μέσω ανάπτυξης εργασιών , συνεργασιών με εταιρίες ή funds της περιοχής. Η διοίκηση της Εθνικής εκτιμά ότι η Αραβική χερσόνησος αποτελεί οικονομική όαση στην διεθνή κρίση και οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναπτύξουν συνεργασίες.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία και η Finansbank

Η οικονομικοπολιτική αναταραχή στην Τουρκία αλλά και η διολίσθηση της τουρκικής λίρας προβληματίζει την Εθνική ωστόσο στηρίζεται σε τρεις άξονες ώστε να ξεπεράσει το κόστος της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

1) Η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει σημαντικά έναντι του ευρώ όχι όμως τόσο έναντι του δολαρίου. Ως εκ τούτου η πολιτική αντιστάθμισης κινδύνων είναι πιο αποτελεσματική. Μια σημαντική διολίσθηση της λίρας ένας του δολαρίου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Σε μια γενίκευση της κρίσης οι αναδυόμενες αγορές θα πληγούν και τα νομίσματα ωστόσο κάθε τράπεζα λαμβάνει μέτρα.

2) Τα δάνεια στην Τουρκία και στην Finansbank αναπτύσσονται με υψηλό ρυθμό άνω του 40% ενώ το margin παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

3) Στόχος κερδοφορίας είναι τα 570 με 580 εκατ ευρώ από την Τουρκία υπό τις προϋποθέσεις όμως να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Το βάθος της διεθνούς κρίσης

Σύμφωνα με τον κ Θωμόπουλο η λύση που πραγματικά θα έβγαζε την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση θα ήταν το αμερικανικό δημόσιο να «κρατικοποιούσε» μέρος των προβληματικών στεγαστικών δανείων. Αν το αμερικανικό δημόσιο κρατικοποιήσει το πρόβλημα η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα θα αντιδράσει θετικά.

Το 1931 η Αμερική είχε κρατικοποιήσει το 20% των στεγαστικών που αντιμετώπιζαν προβλήματα οπότε μπορεί να επαναληφθεί. Ταυτόχρονα απαιτούνται συνεχείς παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών σε επίπεδο ρευστότητας αλλά και νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον κ Θωμόπουλο οι αγορές βρίσκονται σε σοβαρή δίνη και το πρόβλημα ακόμη δεν έχει επιλυθεί.

REPORTER.GR

No comments:

Share |