Monday, March 24, 2008

Όταν οι αγορές καταρρέουν, τα hedge funds «κρατούν»...

Όταν οι αγορές καταρρέουν, τα hedge funds «κρατούν»...

Τα hedge funds κατέχουν διεθνώς μετοχές αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με τους αναλυτές, και μία οποιαδήποτε βίαια κίνηση ξεφορτώματος από την τεράστια αυτή βιομηχανία που έχει καθορίσει αρκετές φορές στο παρελθόν την «τύχη» των διεθνών χρηματιστηρίων, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τις χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες ήδη απειλούνται από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την αδυναμία της εταιρικής κερδοφορίας και τις υψηλές πτήσεις των τιμών του πετρελαίου.
Πάντως, αν και υπάρχουν κάποια αρχικά σημάδια ότι τα hedge funds που επενδύουν σε μετοχές μπορεί να αντιμετωπίσουν σύντομα σοβαρά προβλήματα, δεν αναμένεται να είναι του ίδιου σημαντικού βαθμού με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα υψηλά μοχλευμένα hedge funds που επενδύουν στις πιστωτικές αγορές, και τα οποία αναγκάστηκαν να πουλήσουν καθώς οι δανειστές τους απαιτούν επιστροφή των χρημάτων τους. Και με την Fed να συνεχίζει τις γενναίες μειώσεις επιτοκίων, ο φόβος «λανθασμένων» κινήσεων σε περίπτωση ισχυρής ανάκαμψης των διεθνών μετοχών, οδηγεί τα hedge funds να σκεφτούν όχι να ξεφορτωθούν αλλά να αγοράσουν μετοχές.

Σύμφωνα με τον γκουρού των hedge funds κ. Jogn Godden της IGS Group, σίγουρα οι θεσμικοί επενδυτές έχουν αρχίσει και γυρίζουν την πλάτη τους στην μόχλευση, όμως δεν αναμένεται κάποιο κύμα πωλήσεων των μετοχών από την πλευρά των hedge funds καθώς τα επίπεδα της μόχλευσής τους δεν είναι και τόσο υψηλά και επιπλέον, η ρευστότητα της βιομηχανίας αυτής, ακόμη δεν έχει στερέψει.

Συγκεκριμένα, τα hedge funds που επενδύουν σε μετοχές, έχουν πραγματοποιήσει αρκετά καλή πορεία το τελευταίο διάστημα - προς έκπληξη αρκετών, λόγω της καταιγίδας που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό στις χρηματιστηριακές αγορές- έχοντας χάσει πολύ λιγότερο από ότι οι μετοχές, και έχουν κλείσει τις short θέσεις τους, ή έχουν αγοράσει μετοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Alain Bokobza, διευθυντή στρατηγικής επενδύσεων της Societe Generale, τα hedge funds δεν αποτελούν την «καρδιά» της πτώσης - στην πιστωτική αγορά ναι, όχι όμως στις διεθνείς μετοχές.

Από τις αρχές του 2008, η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης και οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες τόνωσης της ρευστότητας στις αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Bokobza, η απάντηση των νομισματικών και όχι μόνο αρχών, αρχίζει και κερδίζει momentum, και αυτό σημαίνει πως γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα hedge funds να συνεχίσουν να σορτάρουν έντονα τις μετοχές.

Ο δέικτης HFRX Equity Hedge Fund Index, που απεικονίζει τις αποδόσεις των hedge funds που επενδύουν σε μετοχές, έχει χάσει μόλις 4,81% μέχρι σήμερα, σε σχέση με την πτώση που αγγίζει το 10% στον δείκτη S&P 500.

Πάντως, αυτό δεν σημαίνει πως τα hedge funds δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα από τις χρηματιστηριακές αγορές . Για παράδειγμα, η Polar Capital ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εδώ και ένα μεγάλο διάστημα αγοράζει μετοχές τις μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης από hedge funds τα οποία αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε πωλήσεις. Αυτό που συμβαίνει στις χρηματιστηριακές αγορές σήμερα με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν επενδυτές και εταιρείες και το κλείσιμο πολλών funds, έχει οδηγήσει πολλούς θεσμικούς στο να ξεφορτωθούν άρων-άρων μετοχές σε εξαιρετικά φθηνά επίπεδα, δημιουργώντας για κάποιους εξαιρετικές αγοραστικές ευκαιρίες, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν χάσει σημαντικό έδαφος το 2008, όμως έχουν κρατηθεί αρκετά καλά σε σχέση ,με την πιστωτική αγορά, και ο λόγος αυτής της διαφοροποίησης μπορεί να βρεθεί στην παρουσία των hedge funds.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχει χάσει 18% από τις αρχές του έτους, σε σχέση με την αύξηση της τάξης του 143% στα ευρωπαϊκά investment grade πιστωτικά spreads . Tα πιστωτικά spreads «μετρούν» το premium που πληρώνουν οι εταιρείες για να δανειστούν χρήματα έναντι των ομολόγων με μηδενικό κίνδυνο ( risk-free bonds) και η αύξηση αυτών των spreads απεικονίζει την επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς.

REPORTER.GR

No comments:

Share |