Tuesday, March 11, 2008

Ράλι χωρίς όρια στη Wall-Σχεδόν 4% πάνω οι δείκτες

Ράλι χωρίς όρια στη Wall-Σχεδόν 4% πάνω οι δείκτες

Δεν είχε τέλος το ράλι στη συνεδρίαση της Wall Street, με τους δείκτες να ενισχύονται κατά 3% έκαστος, καθώς η νέα τονωτική ένεση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ των 200 δις δολαρίων και η αύξηση του ορίου ανταλλαγής νομισμάτων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την τράπεζα της Ελβετίας ανακούφισε τις αγορές χρήματος σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οδηγώντας τους δείκτες σε ράλι. Ο Dow ενισχύθηκε κατά 3,55% κερδίζοντας 417 μονάδες, στις 12.156,81 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.255,76 μονάδες, με κέρδη 3,98% και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,71%, στις 1.320,65 μονάδες.

Στο επίκεντρο της ανόδου βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος με τη Citigroup να ενισχύεται κατά 7,4%, την JP Morgan κατά 5%, την AIG κατά 3,4% και την American Express κατά 7,4%.

Σημαντικά υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές των Countrywide (12,6%), Wachovia (11%), Sallie Mae (14%) και Freddie Mac (13.5%) ενώ και η Fannie Mae ενισχύθηκε σημαντικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η Fed θα διενεργήσει δημοπρασίες ύψους έως και 200 δις δολαρίων και θα αυξήσει το όριο της ανταλλαγής νομισμάτων με δύο κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να ανακουφίσει την αναταραχή στις χρηματαγορές,

Συγκεκριμένα, θα δανείσει έως και 200 δις δολάρια σε βασικούς διαπραγματευτές για διάστημα 28 ημερών και όχι για το σύνηθες της μίας ημέρας, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές.

Επίσης, η Fed αύξησε το όριο της ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap lines) με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ελβετική Τράπεζα, κατά 10 δις δολάρια και 2 δις δολάρια αντίστοιχα, από τα επίπεδα των στα 30 δις και 6 δις δολαρίων που ίσχυαν ως τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες ανά τον κόσμο υποχρεώθηκαν σε διαγραφές ύψους 188 δις δολαρίων εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς subprime δανείων. Ως απόρροια της κρίσης, ο δείκτης S&P 500 των εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση έχει χάσει το 20% της αξίας του από την αρχή του έτους.

Οσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, διευρύνθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ των Ιανουάριο, αν και λιγότερο του προσδοκόμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα το υπουργείο εμπορίου της χώρας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το έλλειμμα ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές της χώρας ανήλθε στα 58,2 δις δολάρια, έναντι ελλείμματος 57,9 δις δολαρίων το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το εν λόγω έλλειμμα θα ανέλθει στα 59 δις δολάρια.

Οι εξαγωγές για το μήνα Ιανουάριο ενισχύθηκαν 1,6% στα 148,2 δις δολάρια, έναντι εξαγωγών 145,8 δις δολαρίων το Δεκέμβριο. Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,3%, στα 206,4 δις δολάρια από 203,7 δις δολάρια ένα μήνα νωρίτερα.

Η μεγαλύτερη «πληγή» του ελλείμματος συνέχισε να είναι η Κίνα. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα ενισχύθηκε 8,1%, στα 20,3 δις δολάρια ή περίπου 34,9% επί του συνολικού ελλείμματος.

Ράλι και στην Ευρώπη

Και στην Ευρώπη οι δείκτες κατέγραψαν ράλι καθώς οι επενδυτές ήταν θετικά επηρεασμένοι από την κίνηση της Fed να ενισχύσει τη ρευστότητα στις ΗΠΑ, και να ανακουφίσει τη δυσχερή κατάσταση στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,09%, στις 5.690,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,33% στις 4.627,69 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη κατά 1,19% στις 6.524,57 μονάδες.

Όπως ήταν λογικό, σημαντική άνοδος καταγράφηκε στον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη. Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης από πλευράς κεφαλαίων ξεχώρισε για τις επιδόσεις της, ενώ και η HSBC σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα ενός μήνα. Επίσης, η Societe Generale, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, σημείωσε ράλι έξι εβδομάδων.

Κέρδη κατέγραψε και ο πετρελαϊκός κλάδος μετά το νέο ράλι του αργού πάνω από τα 109 δολάρια το βαρέλι. Της ανόδου ηγήθηκαν η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία του κλάδου και η τρίτη μεγαλύτερη, Total.

Σημαντικά κέρδη καταγράφηκαν και στον εξορυκτικό κλάδο, ακολουθώντας την άνοδο στις τιμές των μετάλλων, με την BHP Billiton τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως να ξεχωρίζει.

Σημαντική άνοδος και για τηνIberdrola, καθώς η κρατική Electricite de France ενδέχεται να υποβάλει προσφορά για την ισπανική ανταγωνίστριά της, στα 15 ευρώ ανά μετοχή έχοντας την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης.

Επίσης, η «ψήφος εμπιστοσύνης» της Goldman Sachs στην Vodafone με τη σύσταση αγοράς, στήριξε τη μετοχή της τελευταίας. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να ωφελείται από τις ασύρματες επικοινωνίες. Στον αντίποδα , η μετοχή της Nokia σημείωσε βουτιά, ασκώντας πιέσεις στο σύνολο του τεχνολογικού κλάδου, καθώς οι παραγγελίες της μειώθηκαν.

REPORTER.GR

No comments:

Share |