Tuesday, March 11, 2008

Η Morgan Stanley δηλώνει overweight στις μετοχές και περιμένει ράλι

Η Morgan Stanley δηλώνει overweight στις μετοχές και περιμένει ράλι

Παρά τις «τρομαγμένες», «τρομακτικές» και «προβληματικές» πιστωτικές αγορές του σήμερα, η Morgan Stanley συνεχίζει να στοιχηματίζει στην πιθανότητα ενός bear market rally στους επόμενους 3-6 μήνες, σύμφωνα με την νέα έκθεση ευρωπαϊκής στρατηγικής. Οι αποτιμήσεις της πιστωτικής αγοράς αλλά και των μετοχών είναι πολύ φθηνές, η επενδυτική ψυχολογία είναι πολύ απαισιόδοξη, υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των αρχών με διάφορους τρόπους και ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά στο επόμενο έτος. Επιπλέον, όλα τα μοντέλα του διεθνούς οίκου δείχνουν ισχυρές πιθανότητες για ανοδικές χρηματιστηριακές αγορές σε 3-6 μήνες. Ετσι, η Morgan Stanley δηλώνει πλέον overweight στις μετοχές και underweight στα ομόλογα.

Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι αναμένονται περαιτέρω αδύναμα οικονομικά στοιχεία καθώς έτσι κι αλλιώς ζούμε σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, όμως η πιθανότητα πιο αδύναμων τιμών στις μετοχές είναι περιορισμένη, ενώ η πιθανότητα ανόδου είναι πολύ ισχυρή. Οσον αφορά τον πληθωρισμό, δεν αναμένεται αποτελέσει «πρόβλημα» σε 12 μήνες από τώρα και το 2009 θα περιορισθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, πριν το ράλι της bear market, συνηθίζεται να υπάρχει μία περίοδος σταθεροποίησης των αγορών. Για παράδειγμα, στις τρεις μεγάλες διορθώσεις του παρελθόντος – Οκτώβριος 1974, Νοέμβριος 1987 και Σεπτέμβριος 1990, το ράλι που τις ακολούθησε ξεκίνησε 3-4 μήνες μετά. H σημερινή κατάσταση των αγορών έχει πολλές ομοιότητες με αυτές τις περιόδους. Συνήθως, οικονομικά και επιχειρηματικά νέα όπως τα πιστωτικά spreads, ο δείκτης ISM, o πληθωρισμός, οι εκτιμήσεις των αναλυτών και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, επιδεινώνονται κατά την διάρκεια της περιόδου σταθεροποίησης, όμως βελτιώνονται μετά και η Fed συνήθως μειώνει τα επιτόκια κατά την διάρκεια της σταθεροποίησης.

Αυτό λοιπόν δείχνει ότι χρειάζεται να δούμε κάποια στοιχεία να αρχίσουν να βελτιώνονται ή τουλάχιστον να μην είναι «τόσο άσχημα» ( π.χ μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, σταθεροποίηση του δολαρίου, σταθεροποίηση της πιστωτικής αγοράς), προτού οι αγορές επιβιβαστούν για ένα διατηρητέο ράλι.

REPORTER.GR

No comments:

Share |