Tuesday, March 11, 2008

Εθνική: Στο shortlist 5 "μνηστήρων" για την Banque du Caire

Εθνική: Στο shortlist 5 "μνηστήρων" για την Banque du Caire


Το "πράσινο φως" από την κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου έλαβε η Εθνική Τράπεζα μαζί με άλλους τέσσερις διεκδικητές για να προχωρήσει σε “due diligence” στην κρατική Βanque du Caire που πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση. Από τις 12 τράπεζες που αρχικά είχαν εκφράσει ενδιαφέρον, η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων της Αιγύπτου επέλεξε τελικά πέντε προτάσεις, μεταξύ των οποίων και της Εθνικής.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου προτίθεται να πωλήσει ποσοστό 67% στην Banque du Caire και σε μεταγενέστερη φάση να ακολουθήσει δημόσια εγγραφή για ένα πρόσθετο 28% και εισαγωγή της τράπεζας στο χρηματιστήριο του Καΐρου. Το υπόλοιπο θα προσφερθεί στο προσωπικό της τράπεζας.

Οι άλλες ενδιαφερόμενες τράπεζες στο shortlist για την Banque du Caire είναι η βρετανική Standard Chartered, o χρηματοοικονομικός όμιλος Samba της Σαουδικής Αραβίας, η Mashreq του Ντουμπάι και η ιορδανική Arab Bank μαζί με την Arab National Bank της Σαουδικής Αραβίας.

Η Banque du Caire είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Αιγύπτου με μερίδιο αγοράς περίπου 6% στις καταθέσεις και στις χορηγήσεις. Η κυβέρνηση αρχικά σχεδίαζε να συγχωνεύσει την τράπεζα με την Banque Misr.

Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στον τραπεζικό κλάδο της χώρας ήταν η πώληση της Bank of Alexandria στην ιταλική Sanpaolo τον Οκτώβριο του 2006 για 1,6 δισ. δολάρια.

Δύο ενδιαφερόμενοι όμιλοι από το Κουβέιτ για την Banque du Caire που δεν κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο ήταν η Noor Financial Investment και η Commercial Bank. Η τελευταία απέτυχε πέρυσι να εξαγοράσει την αιγυπτιακή τράπεζα Al Watany η οποία κατέληξε τελικά στη National Bank του Κουβέιτ.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |