Tuesday, March 11, 2008

Μπαλώματα βουλής στην ΕΠΑ

Μπαλώματα βουλής στην ΕΠΑ

Υπό το βάρος της παραίτησης του προέδρου της ΕΠΑ συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου έχοντας στην ατζέντα της το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που τιτλοφορείται «ο περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμος του 2006». Όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου, στόχος του νομοσχεδίου είναι να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο δημιουργώντας νέες προϋποθέσεις για το θεσμό οι οποίες θα καθιστούν πιο ευέλικτα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Νομοσχέδιο

Βασική τροποποίηση που επέρχεται με το εν λόγω εναρμονιστικό νομοσχέδιο είναι ότι εκτός από τον πρόεδρο της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής καθώς και ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, θα υπηρετούν υπό το καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Τα άλλα δύο μέλη της Επιτροπής θα συνεχίσουν να έχουν μη εκτελεστική παρουσία.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της νέας νομοθεσίας, το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης του προέδρου, του αντιπροέδρου και ενός εκ των μελών θα εξασφαλίσει την ενεργότερη συμμετοχή τους στην εξέταση υποθέσεων, με αποτέλεσμα την ορθή και σε βάθος ανάλυση των δεδομένων που συνθέτουν τις διάφορες υποθέσεις και τη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων με γρηγορότερο ρυθμό. Η θητεία του προέδρου και των μελών είναι πενταμελής.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ο διορισμός επιπρόσθετων τριών αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής. Μια άλλη σημαντική πρόνοια είναι αυτή που καθορίζει ότι την εποπτεία και τον έλεγχο επί της Υπηρεσίας και του προσωπικού της θα ασκεί η Επιτροπή και ο όχι ο πρόεδρος της ΕΠΑ, όπως καθορίζει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα επίσης με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, που ουσιαστικά θα αντικαθιστά την προηγούμενη, η άμεση οικονομική επιβάρυνση που θα επέλθει από την εφαρμογή του προτεινόμενου Νομοσχεδίου οφείλεται στην αντιμισθία των δύο μελών της ΕΠΑ που θα εργάζονται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης και στη δημιουργία θέσης διευθυντή της Επιτροπής, ενώ δεν θα υπάρξει άλλο μακροχρόνιο κόστος.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |