Tuesday, March 4, 2008

S&P's: Σταθερές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

S&P's: Σταθερές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Επανέλαβε τη σύσταση A/A-1 για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας η Standard & Poor's Ratings, εκτιμώντας πως οι προοπτικές της χώρας είναι σταθερές. Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εδράζονται, μεταξύ άλλων, στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον αναλυτή της Standard & Poor's, Marko Mrsnik.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναλυτή του διεθνούς οίκου, η φθίνουσα ανταγωνιστικότητα, που αντανακλάται στη σημαντική διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και ο σταθερά υψηλότερος πληθωρισμός έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης αναζωπυρώνουν την ανησυχία για τις μεσο- μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς οι αυξανόμενες εξωτερικές ανισορροπίες υποδηλώνουν ότι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος οδυνηρών προσαρμογών στο μέλλον.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, αν και το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε το 2007 στο 2,9% του ΑΕΠ, σαφώς πάνω από τον κυβερνητικό στόχο του 2,2%.

Η Standard & Poor's εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μειωθεί μεσοπρόθεσμα, αν και δεν αναμένει να εμφανίσει η κυβέρνηση ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ως το 2010, όπως σχεδιάζει. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 93% ως ποσοστού του ΑΕΠ το 2007, από 102% του ΑΕΠ το 2000, υποδεικνύοντας αργή μείωση του χρέους, παρότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε επίπεδα μεγαλύτερα του 4% ετησίως κατά την εν λόγω περίοδο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |