Tuesday, March 4, 2008

Προτεραιότητα Σταυράκη τα $35 δισ.

Προτεραιότητα Σταυράκη τα $35 δισ.

Ψηλά στην ατζέντα του Χαρίλαου Σταυράκη φαίνεται να βρίσκεται το στάτους της Κύπρου ως κέντρου παροχής χρηματοοικονομικών, καθώς η πρώτη συνάντηση που όρισε ο νέος υπουργός είναι με παράγοντες του συγκεκριμένου τομέα. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο κ. Σταυράκη θα συναντηθεί αύριο με το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, τον Οργανισμό Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που εκφράζονται για τη θέση της Κύπρου ως διεθνούς κέντρου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι ανησυχίες προέκυψαν μετά την περίληψη της Κύπρου σε «μαύρη λίστα» της Ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και μετά το αίτημα της Ινδικής κυβέρνησης να φορολογούνται τα κεφαλαιουχικά κέρδη μη φορολογικών κατοίκων Κύπρου που επενδύουν στην Ινδία με τροποποίηση της διακρατικής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας. Ο ευρύτερος προβληματισμός για τον κλάδο εντάθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της αλλαγής κυβέρνησης, αλλά και της ευρύτερης αβεβαιότητας που υπάρχει στις διεθνείς αγορές.

Αναφερόμενος στο θέμα, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Σταυράκης παραδέχθηκε ότι «υπάρχει ένα πρώτο μούδιασμα ξένων επενδυτών, ειδικά όσον αφορά τις εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων». Ένα από τα πρωταρχικά μελήματα του Υπουργείου Οικονομικών, πρόσθεσε, «θα είναι να καθησυχάσουμε τους πάντες ότι, όχι μόνο δε διαβρώνεται η ανταγωνιστικότητα και η θέση της Κύπρου ως ένα χρηματοοικονομικό κέντρο παροχής υπηρεσιών υψηλού κύρους, αλλά θα κάνουμε και πολλά άλλα πράγματα για να ενδυναμώσουμε τη θέση».

Η Κύπρος είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων επενδύσεων στη Ρωσία μέσω ιθυνουσών εταιρειών ρωσικών ή άλλων συμφερόντων που έχουν βάση την Κύπρο. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, το 2007 οι συνολικές ξένες επενδύσεις (FDIs) στη Ρωσία ανήλθαν στα $103,1 δισ., εκ των οποίων $35,4 δισ. προήλθαν από την Κύπρο και άλλα $35,3 δισ. από την Ολλανδία. Η Ρωσία είναι σήμερα η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά από οκτώ χρόνια ραγδαίας ανάπτυξης, που στηρίζεται στην παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας και πρώτων υλών.

Η παρουσία εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων στο νησί έχει δώσει σημαντική ώθηση στο χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς οι εταιρείες αυτές διακινούν και καταθέτουν δισεκατομμύρια μέσω των κυπριακών τραπεζών. Οι καταθέσεις ξένων σε συνάλλαγμα αποτελούν το ένα τρίτο περίπου των συνολικών καταθέσεων που υπάρχουν στην Κύπρο και είναι ο βασικός λόγος δραστηριοποίησης νέων παικτών στην Κυπριακή τραπεζική αγορά. Είναι επίσης η βασική πηγή τροφοδότησης της ραγδαίας μεγέθυνσης που παρουσιάζει ο κλάδος των λογιστών και των δικηγόρων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |