Tuesday, March 4, 2008

Σε ομηρία το ΧΑ- Κρίσιμη συνάντηση αύριο Αλογοσκούφη- Γκαργκάνα

Σε ομηρία το ΧΑ- Κρίσιμη συνάντηση αύριο Αλογοσκούφη- Γκαργκάνα

Ακυρώνεται η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας κ Γ. Αλογοσκούφη και του Συλλόγου Εργαζομένων της ΤτΕ που είχε προγραμματιστεί αύριο το απόγευμα. Η συνάντηση, η οποία θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της απεργιακής κινητοποίησης που έχει μπλοκάρει για δύο ημέρες όλη την αγορά, ακυρώθηκε τελικά από την πλευρά του Υπουργού. Αντ΄ αυτού, ο Υπουργός Οικονομίας θα συναντηθεί αύριο και ώρα 13:00 με τον Διοικητή της Τ.τ.Ε. κ. Νίκο Γκαργκάνα, με παράγοντες της αγοράς να χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα κρίσιμη την όλη συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στο περιθώριο του EcoFin, ο κ. Αλογοσκούφης φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη μη διενέργεια των χρηματιστηριακών συναλλαγών, υπενθυμίζοντας μάλιστα στον κ. Γκαργκάνα ότι ο νόμος προβλέπει και προσωπικό ασφαλείας για τέτοιου είδους περιπτώσεις...

Στο σωματείο των εργαζομένων δεν αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, η ακριβής αιτία για την ακύρωση της συνάντησης.

Υπενθυμίζεται όμως ότι για αύριο στις 16:00 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής με θέμα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η οποία είναι πολύ πιθανό να τραβήξει σε μάκρος.

Νωρίτερα σήμερα ο σύλλογος εργαζομένων της ΤτΕ συναντήθηκε με την υπουργό Απασχόλησης κ Φ Πετραλιά η οποία όμως δεν δέχθηκε ουσιαστικά τα επιχειρήματα του συλλόγου.

Σημειώνεται ότι διοίκηση και εργαζόμενοι εμφανίζονται εναρμονισμένοι όσον αφορά την λύση του ασφαλιστικού που προτείνεται.

Συγκεκριμένα απορρίπτεται η λύση της υπαγωγής στο ΙΚΑ και προκρίνεται ή να εφαρμοστεί το πλαίσιο που υφίσταται για τα ταμεία του δημοσίου ή να καταργηθεί το υφιστάμενο ταμείο και η Κεντρική τράπεζα και τυπικά να καταβάλλει τις συντάξεις καθώς ουσιαστικά καταβάλλονται ήδη.

Ο διοικητής της ΤτΕ Ν Γκαργκάνας σε συνάντηση που είχε με ορισμένα στελέχη επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομίας είναι θετικός στα αιτήματα, ωστόσο επισήμανε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Εν τω μεταξύ και η ΟΤΟΕ αύριο θα πραγματοποιήσει δίωρη στάση εργασίας από τις 13:15 ως το τέλος του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των τραπεζών ως ένδειξη συμπαράστασης προς τους εργαζομένους της ΤτΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι διοίκηση και εργαζόμενοι εμφανίζονται με ενιαία γραμμή όσον αφορά το ασφαλιστικό.

Οι αγορές έχουν μπλοκάρει , οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και ουσιαστικά η αγορά έχει νεκρώσει.

Τα διαφυγόντα κέρδη εκτιμώνται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και απαιτείται άμεση λύση ώστε η αγορά να λειτουργήσει εύρυθμα.

Είναι σαφές ότι εγείρεται μείζον θέμα για την λειτουργία της αγοράς τόσο της χρηματιστηριακής όσο και της αγοράς ομολόγων αλλά και ευρύτερων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις συναλλαγές του τραπεζικού συστήματος.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι από το πρωί της Δευτέρας 3.3.2008 αντιμετωπίζει απεργιακή κινητοποίηση του συνόλου του προσωπικού της, η κήρυξη της οποίας έγινε εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις και, ιδίως, ουδεμία προθεσμία προειδοποίησης. Παρά τον νόμο ομοίως ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Τράπεζας αρνήθηκε και εξακολουθεί να αρνείται τη διάθεση του προβλεπόμενου και συμφωνημένου, για την περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, προσωπικού ελάχιστης λειτουργίας, με συνέπεια την αδυναμία λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Τράπεζας, ακόμη και όσων έχουν χαρακτηρισθεί ως μεγάλης προτεραιότητας. (Μηχανογραφικό Κέντρο, Συστήματα Πληρωμών, Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων του Δημοσίου, Διαχείριση Διαθεσίμων, κ.α.).

Η Διοίκηση της Τράπεζας από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της απεργίας (με αίτημα μάλιστα που δεν ανάγεται στις αρμοδιότητες της Τράπεζας και δεν είναι αντικειμενικά δυνατόν να αντιμετωπισθεί εκ μέρους της) δεν παρέλειψε κάθε προσπάθεια συναινετικής και καλόπιστης διευθέτησης του προβλήματος το οποίο, ατυχώς, συνοδεύτηκε και από παρακώλυση εισόδου στους χώρους του Ιδρύματος. Παράλληλα όμως η Τράπεζα ζήτησε τη δέουσα δικαστική προστασία προκειμένου η απεργιακή κινητοποίηση του προσωπικού της, όπως εκδηλώθηκε, να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.

Η Διοίκηση της Τράπεζας εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που έχει προκληθεί στη διενέργεια των συναλλαγών της, η οποία θίγει τους συναλλασσόμενους με τους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα και το Δημόσιο.



Η ΕΚΤ ενημερώνει τους ξένους επενδυτές - Έρχονται αγωγές (;) προς Τ.τ.Ε. - Στο ΧΑΚ συναλλαγές

(update 2) Αγωγές προ των πυλών κατηγορίες προς τον διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα, εκφράσεις περί... μπανανίας, είναι ό,τι χαρακτηρίζει το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Τρίτη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του Χ.Α. με τους ξένους θεσμικούς. Μιλώντας στο «R», ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλος, μίλησε ευθέως για κατάθεση αγωγών προς στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η σύμβαση που έχει υπογραφεί μαζί της για την χρηματική εκκαθάριση των συναλλγών προβλέπει την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας ακόμα και σε περιπτώσεις απεργιών. Δηλαδή, όπως σήμερα, ενδεχομένως και αύριο.Οι υπάλληλοι της Τ.τ.Ε. πήγαν στις θέσεις τους ή μάλλον προσπάθησαν να πάνε, αλλά η ομάδα περιφρούρηςη της απεργίας έξω από την Τράπεζα δεν τούς άνοιξε τη πόρτα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πάντως, ανέλαβε τη πρωτοβουλία να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά αφού απέστειλε e-mails και ενημερωτικά σε ξένους οίκους και ξένες αγορές, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Συναλλαγές έγιναν στο Χ.Α.Κ. το οποίο ήταν ανοιχτό και λειτουργούσε. Στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας ως γνωστό διαπραγματεύονται δύο μετοχές που υπάρχουν και στο ταμπλό του Χ.Α., η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin Popular. Χαρακτηριστικά στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου άλλαξαν χέρια 322 χιλιάδες τεμάχια στα 7,68 ευρώ και στην Marfin Popular 142 χιλιάδες τεμάχια στα 6,28 ευρώ.

Νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με μήνυμα που εμφανίστηκε στα τερματικά των χρηματιστηριακών εταιρειών, η αγορά θα μείνει κλειστή σήμερα.

Το μήνυμα αναφέρει:

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑ μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΧΑΕ για τη μη πραγματοποίηση της εκκαθάρισης και του διακανονισμού των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις αγορές αξιών και παραγώγων του ΧΑ έως ότου η Τράπεζα της Ελλάδος μπορέσει να προβεί σε χρηματικό διακανονισμό των συναλλαγών, και αφού έλαβε υπόψη του, τους σοβαρούς κινδύνους για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του επενδυτή.

REPORTER.GR

No comments:

Share |