Wednesday, March 5, 2008

Πανίσχυροι παίκτες τα κρατικά funds

Πανίσχυροι παίκτες τα κρατικά funds

ΣΕ πανίσχυρους παίχτες στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα αναδεικνύονται τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, με την απόκτηση σημαντικών μεριδίων σε επενδυτικούς ομίλους της Δύσης και συνεχώς αυξανόμενο υπό διαχείριση ενεργητικό.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Abraaj Capital εάν οι τιμές του πετρελαίου μείνουν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, τότε το υπό διαχείριση ενεργητικό των κρατικών επενδυτικών funds θα ανέλθει στα 9 τρισ. δολάρια εντός μίας δεκαετίας, αλλάζοντας έτσι το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σκηνικό.

Σήμερα υπολογίζεται ότι κρατικοί επενδυτικοί φορείς χωρών του Αραβικού Κόλπου, της Κίνας και της Ρωσίας διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους άνω των 3 τρισ. δολαρίων. Πρόσφατα κρατικά funds από το Άμπου Ντάμπι, τη Σιγκαπούρη, τη Νότιο Κορέα και το Κουβέιτ απέκτησαν μερίδια στις Citigroup και Merrill Lynch οι οποίες έχουν έρθει αντιμέτωπες με τεράστιες ζημίες εξαιτίας της έκθεσης στην αγορά ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου.

Οι ενέσεις αυτές ρευστότητας όμως δεν ήταν αρκετές για τη Citigroup, σύμφωνα με την Dubai International Capital (DIC). «Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να διασωθεί η Citigroup» υπογράμμισε ο Σαμίρ αλ Ανσάρι, επικεφαλής της DIC, σχολιάζοντας τις ενέσεις ύψους 22 δισ. δολαρίων που δέχθηκε ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος από το Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο.

H DIC, με υπό διαχείριση ενεργητικό ύψους 13 δισ. δολαρίων, έχει επενδύσει προς το παρόν στην HSBC Holdings και την ICICI Bank της Ινδίας, χωρίς να αποκλείει νέες αντίστοιχες κινήσεις. Την ίδια ώρα, η προσπάθεια του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Ντουμπάι, Investment Corporation of Dubai (ICD), να εξαγοράσει την προβληματική ισπανική εταιρεία real estate Colonial φαίνεται πως δεν στέφθηκε από επιτυχία.

Χθες το ICD ανακοίνωσε ότι αποσύρει την προσφορά του, καθώς δεν κατέστη δυνατό να καταλήξει σε συμφωνία με τους μετόχους της Colonial. Σύμφωνα ωστόσο με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, δεν έχουν εξανεμιστεί πλήρως οι ελπίδες για συμφωνία, καθώς οι δύο πλευρές εξακολουθούν παρά τις επίσημες ανακοινώσεις να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |