Wednesday, March 5, 2008

Ούτε σήμερα συναλλαγές- Ανησυχίες και για αύριο

Ούτε σήμερα συναλλαγές- Ανησυχίες και για αύριο

Αγανακτισμένη είναι η επενδυτική κοινότητα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που κρατούν το ελληνικό χρηματιστήριο κλειστό και διασύρουν το κύρος του στο εξωτερικό. Σε ποια άλλη χώρα κλείνει για τόσες μέρες το χρηματιστήριο αναρωτιούνται οι χρηματιστές.
Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζουν και δεν αναμένεται να σταματήσουν τον αγώνα τους. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να προχωρήσουν και σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Δηλαδή αν απεργήσουν και αύριο θα είναι κλειστό και αύριο το ΧΑ;


Στέλεχος της ΤτΕ διατυπώνει τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις ενώ ερωτώμενο για το αν αύριο θα λειτουργήσει η Κεντρική Τράπεζα απάντησε ότι «προσωπικά είμαι απαισιόδοξος αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί και τελικά να βρεθεί μια λύση»

Βέβαια δεν είναι μόνο το ΧΑ. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και ουσιαστικά η αγορά έχει νεκρώσει. Τα διαφυγόντα κέρδη εκτιμώνται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και απαιτείται άμεση λύση ώστε η αγορά να λειτουργήσει εύρυθμα. Είναι σαφές ότι εγείρεται μείζον θέμα για την λειτουργία της αγοράς τόσο της χρηματιστηριακής όσο και της αγοράς ομολόγων αλλά και ευρύτερων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις συναλλαγές του τραπεζικού συστήματος.

Σήμερα στις 12:00 συζητούνται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος με τα οποία ζητά να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑ ούτε σήμερα θα γίνουν συναλλαγές. Η ανακοίνωση αναφέρει: Μετά από επικοινωνία με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας της Τράπεζας για την πραγματοποίηση του χρηματικού διακανονισμού των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ο Πρόεδρος του ΧΑ αποφάσισε να μην ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση.

Με την επανεκκίνηση του χρηματικού διακανονισμού από την Τράπεζα της Ελλάδος, με νεώτερη ανακοίνωση του ΧΑ, θα προσδιοριστεί η έναρξη της συνεδρίασης.

Όπως έγινε γνωστό χθες ακυρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και του Συλλόγου Εργαζομένων της ΤτΕ. Η συνάντηση, η οποία θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της απεργιακής κινητοποίησης ακυρώθηκε τελικά από την πλευρά του Υπουργού.

Να σημειωθεί ότι όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του στο περιθώριο του EcoFin, ο κ. Αλογοσκούφης φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη μη διενέργεια των χρηματιστηριακών συναλλαγών, υπενθυμίζοντας μάλιστα στον κ. Γκαργκάνα ότι ο νόμος προβλέπει και προσωπικό ασφαλείας για τέτοιου είδους περιπτώσεις...

Στο σωματείο των εργαζομένων δεν αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, η ακριβής αιτία για την ακύρωση της συνάντησης, αλλά σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα από έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής με θέμα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Χθες, ο σύλλογος εργαζομένων της ΤτΕ συναντήθηκε με την υπουργό Απασχόλησης, Φ. Πετραλιά, η οποία όμως δεν δέχθηκε ουσιαστικά τα επιχειρήματα του συλλόγου.

Σημειώνεται ότι διοίκηση και εργαζόμενοι εμφανίζονται εναρμονισμένοι όσον αφορά την λύση του ασφαλιστικού που προτείνεται.

Συγκεκριμένα απορρίπτεται η λύση της υπαγωγής στο ΙΚΑ και προκρίνεται ή να εφαρμοστεί το πλαίσιο που υφίσταται για τα ταμεία του δημοσίου ή να καταργηθεί το υφιστάμενο ταμείο και η Κεντρική τράπεζα και τυπικά να καταβάλλει τις συντάξεις καθώς ουσιαστικά καταβάλλονται ήδη.

Ο διοικητής της ΤτΕ Ν Γκαργκάνας σε συνάντηση που είχε με ορισμένα στελέχη επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομίας είναι θετικός στα αιτήματα, ωστόσο επισήμανε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

REPORTER.GR

No comments:

Share |