Wednesday, March 5, 2008

Δέσμευση της κυβέρνησης για μη επιβολή νέων φορολογιών προς προσέλκυση νέων επενδύσεων

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για μη επιβολή νέων φορολογιών και για ενίσχυση των προσπαθειών για προσέλκυση νέων επενδύσεων επανέλαβε και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μετά από συνάντηση που είχε με το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, τον Οργανισμό Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Η Κύπρος, τόνισε, θα παραμείνει ένα κράτος με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει τις καλύτερες εταιρείες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Δίνοντας το στίγμα της συζήτησης με φορείς της αγοράς, ο κ. Σταυράκης είπε ότι αυτή επικεντρώθηκε στο πως θα γίνει η καλύτερη διαχείριση των πλεονεκτημάτων που έχει η Κύπρος όσον αφορά τη φορολογία, το νομικό και λογιστικό πλαίσιο, αλλά και την ποιότητα ζωής. Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε τη δέσμευση που υπάρχει, ότι οι φόροι δεν πρέπει να αυξηθούν στην Κύπρο και ότι η κυβέρνηση θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να καταστεί η κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική, αρά σημείωσε θα ληφθούν τα σωστά φορολογικά μέτρα για προσελκύσει ξένων επενδυτών, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Το στοίχημα του Σταυράκη

Σχολιάζοντας τις αυξανόμενες τάσεις του πληθωρισμού, παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζεται από τα διεθνή γεγονότα, όπως είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η αύξηση της τιμής κάποιων βασικών πρώτων υλών και από την πρόσφατη έξαρση στη χρηματοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών. Σημείωσε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί σφαιρικά το πρόβλημα και να καθοριστεί μια δημοσιονομική πολιτική η οποία να ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της Κύπρου έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της. Υπενθύμισε ότι στην ECOFIN η Κύπρος δεσμεύτηκε για ένα πλεόνασμα 0,5% στα δημοσιονομικά του κράτους.

«Το στοίχημα μας είναι να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να γίνει μια ανακατανομή σε βασικά κονδύλια εντός αυτής της παραμέτρου με στόχο να ενισχυθούν οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις», είπε.

Επενδύσεις

Μιλώντας για τη συνάντηση με φορείς της αγοράς, ο κ. Σταυράκης είπε επίσης ότι εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και καταρτίστηκε σχέδιο δράσης του ιδιωτικού τομέα για τη διατήρηση και ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου ως κέντρου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία θα φέρει και συνάλλαγμα και νέες θέσεις εργασίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι το πρόβλημα που παρατηρείται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων έχει να κάνει με τον αυξημένο ανταγωνισμό και την επιθυμία πολλών άλλων χωρών να προσελκύουν επενδύσεις οι οποίες διοχετεύουν αρκετό συνάλλαγμα σε μια οικονομία.

Η προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδυτών για την ώρα επικεντρώνεται στη Ρωσία, Ουκρανία και Ινδία, με τις οποίες υπάρχουν ήδη κάποιες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας. Ως εκ τούτου, υπέδειξε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια και για άλλες επενδύσεις και εταιρείες από τις συγκεκριμένες χώρες. Σε μεταγενέστερο στάδιο, πρόσθεσε, θα επεκταθούν οι προσπάθειες στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Σταυράκης ανέφερε, επίσης, ότι η διαφημιστική καμπάνια προώθησης και ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της Κύπρου ως χρηματοοικονομικό κέντρο σε ξένες αγορές ξεκινά σε δύο εβδομάδες.

«Στη σημερινή συνάντηση υπήρξαν ομόφωνες θέσεις ανάμεσα σε όλους τους οργανωμένους φορείς και ξεκινούν επαφές για να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί η θέση της Κύπρου ως κέντρου παροχής χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων Φειδίας Πηλίδης χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών με τη δέσμευσή τους για συναντήσεις σε μηνιαία βάση ώστε να καταλήγουν σε σωστές αποφάσεις για την προσέλκυση νέων επενδυτών στην Κύπρο και την ενδυνάμωση του ρόλου της ως χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δικηγόρων Δώρος Ιωαννίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και είπε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα επιλυθούν.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |