Wednesday, February 6, 2008

Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ οι χρεώσεις γιατρών

Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ οι χρεώσεις γιατρών

Στα χέρια της αρμόδιας Επιτροπής βρίσκονται οι καταγγελίες του Συνδέσμου Καταναλωτών για προσυννενοήσεις των τιμών που χρεώνουν οι γιατροί.

Όπως δήλωσε στη Stockwatch ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού, Παναγιώτης Καλλής, παραδόθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών, Πέτρο Μάρκου, ο φάκελος με όλα τα στοιχεία και τις καταγγελίες εναντίον των γιατρών και οδοντιάτρων που προβαίνουν σε προσυννενοήσεις τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλή, η Επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις της στις 14 του τρέχοντος μηνός, αφού προηγουμένως η αρμόδια υπηρεσία αξιολογήσει τις καταγγελίες και κρίνει ότι όντως υπάρχει αντικείμενο προς διερεύνηση.

Απορρίπτουν οι γιατροί

Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, όσο και ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Εταιρείας, απορρίπτουν τις καταγγελίες που έκανε χθες ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, δηλώνοντας με τη σειρά τους ότι θα ζητήσουν την παρέμβαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών εμμένει στις καταγγελίες του, ότι οι γιατροί έχουν προβεί προς στα πάνω σε στρογγυλοποίηση των τιμών τους, της τάξης του 15% - 16%, επικαλούμενοι την ύπαρξη τιμοκαταλόγου, γεγονός που συνιστά παρανομία.

Ενδεικτικά, ανέφερε ο κ. Μάρκου ότι η ταρίφα των £20 μετά την εισδοχή του ευρώ έγινε €40 - €45.

Πήρε το σχοινί υδραυλικούς και κομμώτριες

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ανδρέας Δημητρίου, απέρριψε τις καταγγελίες για ύπαρξη καρτέλ τιμών, ωστόσο παραδέχθηκε ότι αποστέλλεται στα μέλη του Συλλόγου κατάλογος ενδεικτικών τιμών, ο οποίος, όπως διευκρίνισε, δεν είναι δεσμευτικός και έχει ως στόχο την ομοιομορφία των τιμών, έτσι ώστε να συνάδουν με την κυπριακή οικονομία και πραγματικότητα.

Ο κ. Δημητρίου, αφού χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις τιμές που χρεώνουν οι γιατροί, προέβη σε σύγκριση των τιμών των γιατρών με άλλων επαγγελμάτων, όπως είναι οι υδραυλικοί και οι κομμώτριες.

Έντονα ενοχλημένος παρουσιάσθηκε ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Εταιρείας, Ρόδος Ηρωδότου, ο οποίος υπεραμυνόμενος των δικαιωμάτων των οδοντιάτρων τόνισε ότι ζούμε σε ελεύθερη αγορά και οι οδοντίατροι δικαιούνται να επιβάλλουν, σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς, τις δικές τους τιμές.

Επέκρινε το Σύνδεσμο για μεροληπτική έρευνα και προχειρότητα, διερωτούμενος γιατί ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών ασχολείται εδώ και έξι μήνες με τους οδοντιάτρους και δεν ασχολείται με τα καρτέλ τιμών στα καύσιμα, στις τράπεζες, στο μονοπώλιο της ΑΗΚ και άλλους οργανισμούς. Κατέστησε επίσης σαφές ότι οι οδοντίατροι, σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, διατηρούν τιμοκατάλογο, η ύπαρξη του οποίου ορίζεται από τον Περί Οδοντιάτρων Νόμο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |