Wednesday, February 6, 2008

Απέρριψε και την αναθεωρημένη προσφορά της BHP Billiton η Rio Tinto


Απέρριψε και την αναθεωρημένη προσφορά της BHP Billiton η Rio Tinto

Απέρριψε την αναθεωρημένη προσφορά εξαγοράς της BHP Billiton η Rio Tinto, καθώς θεώρησε ότι το προσφερόμενο ποσό υποτιμά σημαντικά την αξία της εταιρίας.
Τα σχέδιά μας παραμένουν αμετάβλητα δήλωσε ο διευθυντής της Rio, Paul Skinner και θα παραμείνουν έτσι μέχρι να κατατεθεί μια πρόταση, η οποία αντικατοπτρίζει πλήρως την αξία της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως είχε ευξήσει την προσφορά της στα 147,4 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να «μπλοκάρει» την κίνηση της Chinalco. Σημειώνεται ότι η μετοχή της ΒΗΡ κατέγραψε σήμερα στην αγορά του Σίδνεϋ τις ισχυρότερες απώλειες σε διάστημα 20 ετών, ενώ καταγράφει απώλειες της τάξεως του 4,8% στην αγορά του Λονδίνου.

Η BHP ανακοίνωσε ότι θα δώσει 3,4 μετοχές για κάθε μία της Rio, αυξάνοντας την προσφορά κατά 13%. Η Goldman Sachs, η Citigroup και πέντε ακόμη τράπεζες έχουν δεσμευτεί να της δώσουν δάνειο ύψους 55 δισ. δολαρίων για την εν λόγω εξαγορά.

Παράλληλα, τα κέρδη της εταιρείας εμφάνισαν την πρώτη μείωση μετά από πέντε χρόνια. Τα καθαρά κέρδη εξαμήνου υποχώρησαν κατά 2,4% στα 6 δισ. λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, του αδύναμου δολαρίου και της πτώσης στις τιμές ορισμένων μετάλλων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |