Wednesday, February 6, 2008

Μειωμένα κατά 24%, παρά την αύξηση στις τιμές του αργού, τα κέρδη της ΒΡ


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ήταν η μείωση στην κερδοφορία της ΒΡ στο τέταρτο τρίμηνο, με τον πετρελαϊκό όμιλο να σχεδιάζει τη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 5.000 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για μείωση του κόστους, αλλά και μια πιο «γενναιόδωρη» πολιτική διανομής μερισμάτων προς τους μετόχους.

Παρά την αύξηση στις τιμές του αργού πετρελαίου, τα κέρδη της ΒΡ -της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στη Δύση, με βάση τη χρηματιστηριακή αξία- ήταν μειωμένα κατά 24%, στα 2,97 δισ. δολάρια. «Τα οικονομικά μας αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο ήταν απογοητευτικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Τόνι Χέιγουορντ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ανταγωνίστριες Exxon Mobil Chevron και Royal Dutch Shell ανακοίνωσαν αυξημένη κερδοφορία. Η μείωση των κερδών της ΒΡ οφείλεται στις ζημίες που παρουσίασαν οι δραστηριότητες διύλισης, σε συνδυασμό με τις αυξημένες δαπάνες και το κόστος διαγραφών. Η ΒΡ προβλέπει αύξηση της παραγωγής για το 2008 και το 2009. Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε την αύξηση του μερίσματος τετάρτου τριμήνου κατά 31%, όπως και σχέδια για μείωση των εξόδων κατά 15% με 20% μέσω της κατάργησης 5.000 θέσεων εργασίας και την ανάθεση 9.500 θέσεων σε franchisees.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |