Tuesday, January 29, 2008

Εντείνονται οι πιέσεις στη SocGen μετά τις ζημιές - ρεκόρ

Εντείνονται οι πιέσεις στη SocGen μετά τις ζημιές - ρεκόρ

Δεν θεωρεί αναγκαία η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, τη συγχώνευση της Societe Generale μετά το πλήγμα που δέχθηκε από το σκάνδαλο.
ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ οι πιέσεις στη Societe Generale, καθώς χθες απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον Γάλλο χρηματιστή, Ζερόμ Κερβιέλ, για την απάτη που διέπραξε εις βάρος της γαλλικής τράπεζας μετά τις ζημίες ρεκόρ που κατέγραψε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική αστυνομία. Η υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θεωρεί αναγκαία τη συγχώνευση της γαλλικής τράπεζας που δέχθηκε πλήγμα από το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, οι παράνομες τοποθετήσεις του Γάλλου διαπραγματευτή ανέρχονται στα 50 δισ. ευρώ (73 δισ. δολάρια). Ο Κερβιέλ, ο οποίος ανακρίθηκε από τις γαλλικές αρχές σχετικά με την απάτη που διέπραξε σε βάρος της τράπεζας, φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την πρακτική της SocGen να ελέγχει μόνο τις καθαρές τοποθετήσεις συναλλαγών και όχι τα ακαθάριστα ποσά που τοποθετούνταν (gross bets).

Oι «πραγματικές ζημίες» του γαλλικού τραπεζικού ομίλου από την υπόθεση εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 4,82 δισ. ευρώ και είναι οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στον τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Societe Generale, Ντανιέλ Μπουτόν, στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe

1. Η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε χθες ότι η Societe Generale, που κατέγραψε ζημιές 7 δισ. δολαρίων από παράνομες συναλλαγές, δεν δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε συγχώνευση με άλλη τράπεζα επειδή οι μετοχές της υποχώρησαν. «Η Societe Generale δεν αναγκάζεται να συγχωνευθεί με καμία άλλη χρηματοοικονομική εταιρεία», τόνισε η Γαλλίδα υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό France

2. Ο χρηματιστής της τράπεζας που κατηγορείται για το σκάνδαλο, ο 31χρονος Ζερόμ Κερβιέλ, κρατείται. Ηδη, διεξάγεται έρευνα για το πώς κατάφερε να κρατήσει στο σκοτάδι τους ανώτερούς του στην ιεραρχία της τράπεζας, την ώρα που η SocGen κατέγραφε απώλειες, δήλωσαν οι εισαγγελικές αρχές. Ο Κερβιέλ παραδόθηκε στις αρχές το Σάββατο. Ο εισαγγελέας του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Μαρέν ανακοίνωσε ότι η εισαγγελία θα ζητήσει να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση ο Κερβιέλ.

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση κυρίως για «πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων», «εισαγωγή σε αυτοματοποιημένο σύστημα πληροφορικών δεδομένων», «κατάχρηση εμπιστοσύνης που επιβαρύνεται από τον επαγγελματικό χαρακτήρα του δράστη», όπως και για «απόπειρα αισχροκέρδειας» στην υπόθεση αυτή της Societe Generale κατά του Ζερόμ Κερβιέλ, πρόσθεσε ο Ζαν Κλοντ Μαρέν.

Ο Κερβιέλ παραδέχθηκε στους ανακριτές ότι έκανε ορισμένες ενέργειες για να αποκρύψει τη δράση του στην αγορά. Ο Κερβιέλ κατηγόρησε και άλλους χρηματιστές της γαλλικής τράπεζας ότι παραβίασαν τους κανονισμούς της με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους, πρόσθεσε ο Μαρέν. Οι μετοχές της Γαλλικής Τράπεζας υποχώρησαν χθες κατά 9% κατά την έναρξη των συναλλαγών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |