Tuesday, January 29, 2008

Μείωση παραγωγής συζητά ο ΟΠΕΚ

Μείωση παραγωγής συζητά ο ΟΠΕΚ

ΠΑΡΑ τις εκκλήσεις από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς τον ΟΠΕΚ να διοχετεύσουν περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά, το καρτέλ ίσως να επιχειρήσει μείωση της παραγωγής τη φετινή Ανοιξη εάν συνεχιστούν οι ενδείξεις για μείωση της ζήτησης.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως, όμως το δίλημμα του ΟΠΕΚ σχετικά με το εάν θα αυξήσει ή θα μειώσει την παραγωγή του υποδεικνύει ότι το φετινό θα είναι σίγουρα δύσκολο έτος για το καρτέλ.

Βεβαίως, θα είναι δύσκολο για τον ΟΠΕΚ να συμφωνήσει επισήμως σε μείωση της παραγωγής του, ειδικά εν όψει εκλογών στις ΗΠΑ όπου οι υψηλές τιμές πετρελαίου έχουν αναχθεί σε ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπό κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες, ο ΟΠΕΚ θα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά του είτε μέσω επίσημης συμφωνίας είτε ανεπίσημα, όπως έχει κάνει η Σαουδική Αραβία τους τελευταίους μήνες.

Εν μέσω της σημερινής αβεβαιότητας πάντως και με την τιμή πετρελαίου να κινείται γύρω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ στη συνάντηση της 1ης Φεβρουαρίου αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητη την παραγωγή τους. Το ζήτημα όμως είναι η αυξημένη προσφορά από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ και το εάν θα μπορέσει να απορροφηθεί, τη στιγμή που επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να κάμψει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |