Tuesday, January 29, 2008

ING: Η κρίση επηρεάζει τους ρυθμούς ανάπτυξης

ING: Η κρίση επηρεάζει τους ρυθμούς ανάπτυξης

ΟΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΙ ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος του όγκου εργασιών, θα είναι μία από τις παράπλευρες επιπτώσεις της κρίσης για τον κλάδο των τραπεζών, σύμφωνα με την ING, η οποία διαχωρίζει θετικά τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι θα επιτύχουν διψήφια ποσοστά αύξησης των ανωτέρω μεγεθών.

Ο διεθνής οίκος προτείνει για αγορά τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (με τιμή - στόχο τα 36 ευρώ), της Eurobank [EFGr.AT] (με τιμή - στόχο τα 30 ευρώ), της Εθνικής Τράπεζας (με τιμή - στόχο τα 54 ευρώ) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (με τιμή - στόχο τα 18,5 ευρώ).

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της ING, η εμπειρία σε ώριμες αγορές, όπως στη Γαλλία και τη Βρετανία, δείχνει ότι ρυθμοί αύξησης των εσόδων από τη λιανική τραπεζική γύρω στο 3% θεωρούνται φυσιολογικοί.

Παρόμοιοι ρυθμοί προβλέπονται και σε άλλες αγορές που μέχρι πρότινος αναπτύσσονταν ταχύτερα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο. «Αν αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο για τον κλάδο, τότε οι τράπεζες που λειτουργούν σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η ελληνική, αξίζει να διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο», επισημαίνει η ING.

Παρόλο που ο οίκος αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και στην Ελλάδα, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να επιτύχουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης των εσόδων τους, επίδοση που θα είναι σημαντικά υψηλότερη από άλλες τράπεζες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ING, ο τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 8,3 βάσει των εκτιμώμενων κερδών για το 2008, πολλαπλασιαστής που είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας δεκαπενταετίας. Οπως λέει η ING, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι νέες χαμηλότερες εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών, ο κλάδος σήμερα εμφανίζει φθηνή αποτίμηση.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου, αν οι προβλέψεις για επισφάλειες προσεγγίσουν το μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας, η επίπτωση στα κέρδη θα είναι της τάξεως του 11%.

Κατά επιπλέον 6% θα μπορούσαν να μειωθούν τα κέρδη αν συρρικνωθούν τα έσοδα από trading στο σύνολο των εσόδων στα επίπεδα του 2004. Το υψηλότερο κόστος άντλησης χρήματος μπορεί να αφαιρέσει επιπλέον 2% από την κερδοφορία του κλάδου. Η ING εκτιμά ότι συνολικά οι κίνδυνοι στην τρέχουσα συγκυρία μπορούν να πιέσουν τα κέρδη έως και 20% χαμηλότερα, κάτι που ήδη απεικονίζεται στις τιμές των μετοχών.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |