Tuesday, January 29, 2008

Τράπεζες: Σχεδιάζουν τιτλοποιήσεις έως και 7 δισ. αλλά αργότερα...

Τράπεζες: Σχεδιάζουν τιτλοποιήσεις έως και 7 δισ. αλλά αργότερα...

Τιτλοποιήσεις έως και 6,5 με 7 δις ευρώ σχεδιάζουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες από τα μέσα ή τέλη του β΄ τριμήνου του 2008 έως το τέλος του έτους με στόχο να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους και ειδικά την πιστωτική επέκταση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 50% της ρευστότητας που θα αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2008 θα προέλθει από τιτλοποιήσεις.

Μέσα στο α' τρίμηνο του 2008 δηλαδή μέχρι και τον Μάρτιο δεν σχεδιάζεται κάποια τιτλοποίηση ή άντληση κεφαλαίων για 4 λόγους 1) γιατί οι συνθήκες δανεισμού στις αγορές είναι δυσμενείς 2) το κόστος χρηματοδότησης είναι υψηλό λόγω της αύξησης των διατραπεζικών επιτοκίων και 3)γιατί δύσκολα οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές αυτή την περίοδο είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν ρευστότητα και 4) οι ελληνικές τράπεζες είχαν λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση και διέθεταν ρευστότητα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του α' τριμήνου του 2008.

Μετά το πέρας του α' τριμήνου η Eurobank θα είναι από τις πρώτες τράπεζες στην Ελλάδα που θα επιδιώξει να αυξήσει την ρευστότητα της.

Με βάση εκτιμήσεις και πληροφορίες η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 2 δις ευρώ δάνεια από μια σημαντική δεξαμενή καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων άνω των 12 δις ευρώ μάλλον από το β' 6μηνο του 2008.

Η Πειραιώς θα τιτλοποιήσει δάνεια 1 με 1,5 δις ευρώ η Eurobank 1,5 με 2 δις ευρώ αρχής γενομένης από το β' τρίμηνο του 2008 η Emporiki έως και 1 δις ευρώ και η ΑΤΕ σχεδιάζει την τιτλοποίηση προβληματικών δανείων ύψους περίπου 400 εκατ ευρώ τους προσεχείς μήνες. Αυτή την περίοδο η συγκυρία είναι δύσκολη για τιτλοποιήσεις στην Ευρώπη. Οι ισπανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα στις τιτλοποιήσεις τους και στην ρευστότητα τους ενώ παρατηρούνται φαινόμενα πτώσης έως και 8% των τιμών των ακινήτων.

REPORTER.GR

No comments:

Share |