Tuesday, January 15, 2008

Εξαγορά εταιρείας στις ΗΠΑ εξετάζει o Ομιλος της Vivartia

Εξαγορά εταιρείας στις ΗΠΑ εξετάζει o Ομιλος της Vivartia

ΔΕΥΤΕΡΟ άνοιγμα στην αμερικανική ήπειρο σχεδιάζει ο όμιλος Vivartia, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρεφούς επενδυτικής του δραστηριότητας.

Μετά το Μεξικό, όπου από το 2001 δραστηριοποιείται με εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων σφολιάτας που είχε ιδρύσει η Chipita με την PepsiCo στα πλάνα του ομίλου εντάσσονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ανωτέρω αναφέρουν πηγές της «Ν», σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση της Vivartia βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο μελέτης της αγοράς των ΗΠΑ και αναζήτησης των μορφών που θα μπορούσαν να έχουν οι επενδύσεις του ομίλου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ένα από τα ενδεχόμενα τα οποία εξετάζει ο όμιλος είναι η εξαγορά τοπικής εταιρείας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο τομέας δράσης αυτής, ενώ δεν αποκλείονται και άλλες εναλλακτικές, όπως η διενέργεια εξαγωγών ως ένα πρώτο βήμα προσέγγισης μιας εξαιρετικά μεγάλης αγοράς.

Γρήγορη ανάπτυξη

Επισήμως η διοίκηση της Vivartia δεν θέλησε, χθες, να σχολιάσει τις ανωτέρω πληροφορίες, ωστόσο τόνισε ότι στρατηγικά θα επιμείνει στην τόνωση των επενδύσεών της εκτός ελληνικών συνόρων, βλέποντας μεταξύ άλλων και μεγάλες εθνικές αγορές, απ' όπου μπορεί να εξασφαλίσει γρήγορη ανάπτυξη.

Επαναπροσδιορισμός

Ο όμιλος δείχνει να επαναπροσδιορίζει, γεωγραφικά τουλάχιστον, τους στόχους του, δεδομένου ότι εκτός από την Κίνα και την Ινδία, όπου -όπως συζητείτο- σχεδίαζε να επεκταθεί, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του και στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, για την υποστήριξη των ανωτέρω κινήσεών του, καθώς και άλλων που «βλέπουν» στην εγχώρια αγορά, έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει κεφάλαια αξίας 800 εκατ. ευρώ, τα οποία προγραμματίζεται να επενδυθούν στην πενταετία 2008 - 2012.

Σημειώνεται ότι η Vivartia από ιδρύσεώς της προχώρησε σε συγκεκριμένες επενδυτικές κινήσεις εκτός συνόρων, που περιελάμβαναν τη δημιουργία κοινής εταιρείας με τις Western Bakeries και Olayan Financing Company (OFC) στη Σαουδική Αραβία, την απόκτηση της κυπριακής Christis Dairies Public Ltd, την εξαγορά -στην Αίγυπτο- επιπλέον 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Edita μέσω της Chipita Participations Ltd, την απόκτηση του 99,99% της βουλγαρικής United Milk Company και την εξαγορά του μεριδίου της Εμπορικής Τράπεζας στην κυπριακή Charalambides Daires PCL.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |