Tuesday, January 15, 2008

Στη χειρότερη συνεδρίαση του 2008 ''παρέσυρε'' η Citigroup τη Wall

Στη χειρότερη συνεδρίαση του 2008 ''παρέσυρε'' η Citigroup τη Wall

Σε μαζικό ξεπούλημα επιδόθηκαν οι επενδυτές στη Wall, καθώς οι ζημιές ρεκόρ που εμφάνισε η Citigroup στο τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας της κρίσης των subprimes, θεωρούνται ο προάγγελος των διευρυμένων ζημιών που θα εμφανίσει ο τραπεζικός κλάδος διεθνώς λόγω των πιστωτικών κλυδωνισμών.
Ο Dow Jones υποχώρησε 2,17%, χάνοντας 277,04 μονάδες, στις 12.501,11 μονάδες, αγγίζοντας λίγο πριν τη λήξη το πρώτο ιστορικό χαμηλό του 2008 των 12.493,1 μονάδων (285 μονάδες χαμηλότερα), ο Nasdaq βρέθηκε στις 2.417,59 μονάδες, με απώλειες 2,45% και ο Standard & Poor's 500 υποχώρησε 2,49%, στις 1.380,96 μονάδες.

Από το sell off δεν γλύτωσε ούτε η Apple η οποία ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα των νέων προϊόντων της στην αγορά μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η on-line ενοικίαση ταινιών μέσω του iTunes και το νέο notebook MacBook Air. Ετσι ο τεχνολογικός κλάδος οδηγήθηκε χαμηλότερα.

Νωρίτερα, η Citigroup ανακοίνωσε ότι στο τέταρτο τρίμηνο διέγραψε ζημιές 18 δισ. δολαρίων λόγω των subprime με αποτέλεσμα οι ζημιές της να ανέλθουν στα 9,83 δισ. ή 1,99 δολάρια ανά μετοχή έναντι κερδών 5,1 δισ. πέρυσι.

Το μέρισμα θα μειωθεί κατά 41% ενώ η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα λάβει «ένεση ρευστότητας» 14,5 δισ. ευρώ από εξωτερικούς επενδυτές και θα προχωρήσει επίσης σε μείωση 4.200 θέσεων εργασίας κατά ενώ θα λάβει 14,5 δις δολάρια.

Να σημειωθεί ότι οι ζημίες αυτές είναι οι μεγαλύτερες στην 196ετη ιστορία της αμερικανικής τράπεζας, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε καταγράψει κέρδη 5,1 δις δολαρίων ή 1,03 δολαρίων ανά μετοχή.

Επίσης αρνητική επίδραση άσκησε στην αγορά και η απρόσμενη υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο, καθώς υποδεικνύει ότι η καταναλωτική δύναμη των αμερικανών εξασθενεί.

Αναλυτικότερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,4%, σημειώνοντας την πρώτη πτώση από τον Ιούνιο, έναντι ανόδου της τάξης του 1% το Νοέμβριο. Εξαιρούμένων των οχημάτων, οι πωλήσεις σημείωσαν μείωση 0,4%.

Oσον αφορά τα έτερα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, πτώση της τάξης του 0,1% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, χάρις στην υποχώρηση των ενεργειακών τιμών. Ωστόσο, ο δομικός δείκτης κινήθηκε ανοδικά, υποδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος έντασης των πληθωριστικών πιέσεων δεν έχει παρέλθει.

Αναλυτικότερα, οι ενεργειακές τιμές χονδρικής υποχώρησαν 1,9%το Δεκέμβριο, αφού ένα μήνα νωρίτερα είχαν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων το Δεκέμβριο αυξήθηκαν 1,3%, έναντι στασιμότητας το Νοέμβριο. Επίσης, ο δομικός δείκτης των τιμών παραγωγού, από τον οποίο εξαιρούνται τα τρόφιμα και η ενέργεια, σημείωσε άνοδο 0,2%.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, όπως είναι αναμενόμενο, πιέσεις δέχτηκε σήμερα και ο κλάδος λιανικής, με τη Wal- Mart Stores αρνητική πρωταγωνίστρια.

Επίσης, στον αρνητικό απόηχο της φθίνουσας πορείας των λιανικών πωλήσεων στην περίοδο των εορτών, σημαντικές πιέσεις δέχτηκε και σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ και του γεν, καθώς διαφαίνεται κόπωση της καταναλωτικής δύναμης των αμερικανών.

Ακόμη, ο πιέσεις δέχτηκε και ο κολοσσός βιοτεχνολογίας Genentech, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας παγκοσμίως ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του σκευάσματός της κατά του καρκίνου δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς.

Μαζικό sell off και στις ευρω-αγορές

Σε ξεπούλημα επιδόθηκαν οι επενδυτές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το FTSE να κλείνει με απώλειες 3,06%, λόγω των ζημιών της Citigroup, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 3,06%, χάνοντας 190 μονάδες, στις 6.025,60, στο Παρίσι ο CAC 40 πτωτικά κατά 2,83% ή κατά 153 μονάδες, στις 5.250,82 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 2,14% ή 166 μονάδες, στις 7.640,87 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 έως λίγο νωρίτερα υποχωρούσε 2,1%, στις 337,45 μονάδες. Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω δείκτης απώλεσε το 16% της αξίας του από την 1η Ιουνίου, όταν είχε βρεθεί σε υψηλό επτά ετών.

Στο επίκεντρο των διευρυμένων ρευστοποιήσεων στην Ευρώπη βρέθηκε σήμερα ο κλάδος της λιανικής, καθώς η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco ανακοίνωσε πωλήσεις εορταστικής περιόδου που απογοήτευσαν την αγορά.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στα βρετανικά καταστήματα που λειτουργούν τουλάχιστον ένα χρόνο ενισχύθηκαν κατά 3,1% για την περίοδο 6 εβδομάδων που έληξε στις 5 Ιανουαρίου, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγω για άνοδο κατά 4%. Πλέον, οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται στη διάχυση της κρίσης της στεγαστικής αγορά στο λιανεμπόριο. Κατόπιν τούτου, η μετοχή της Tesco έκλεισε σήμερα σε χαμηλό 4 μηνών.

Ο οικονομικός διευθυντής της Tesco δήλωσε σε συνέντευξη ότι οι Βρετανοί είναι «επιφυλακτικοί» και απηύθυνε έκκληση στην Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια για να τονωθεί η αγορά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατάρρευση της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης διαχέεται και σε άλλους τομείς της οικονομίας , ενώ επισημαίνουν ότι οι πωλήσεις της Tesco αποτελούν ακόμα ένα «σύμπτωμα» της ασθένειας.

«Βουτιά»12% και για τη μετοχή της Burberry Group, καθώς εκτιμά ότι τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης δε θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες της αγοράς.

Την κακή ψυχολογία των επενδυτών στην Ευρώπη επιβάρυνε και η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη των γερμανών επενδυτών βρέθηκε σε χαμηλό 15 ετών λόγω της ανησυχίας ότι η ύφεση στην αμερικανική οικονομία θα πλήξει και την ανάπτυξη της Ευρώπης. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης ZEW μειώθηκε στο -41,6 από -37,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση στο -40.

Στον τραπεζικό κλάδο, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Commerzbank και Northern Rock. Ειδικότερα η Northern Rock, η οποία το Σεπτέμβριο είχε δανειστεί 25 δις λίρες από την τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της, η οποία είχε στεγνώσει λόγω της έκθεσής της σε ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου, σημείωσε νέα βουτιά, της τάξης του 16%.

Επίσης, η γερμανική Hypo Real Estate υποχώρησε 25% καθώς τα προ φόρων κέρδη του 2007 συρρικνώθηκαν.

Απώλειες κατέγραψαν και οι φαρμακοβιομηχανίες, κυρίως η Sanofi-Aventis και η Novartis, καθώς η Morgan Stanley μείωσε της εκτιμήσεις της για τον κλάδο σε «in-line» από «attractive».

REPORTER.GR

No comments:

Share |