Tuesday, January 15, 2008

Τράπεζες: Έχασαν 7,4 δις ευρώ σε λίγες μέρες - Γενικεύεται η πίεση

Τράπεζες: Έχασαν 7,4 δις ευρώ σε λίγες μέρες - Γενικεύεται η πίεση

Περί τα 7,4 δις ευρώ σε κεφαλαιοποίηση έχουν απωλέσει οι ελληνικές τράπεζες από το τέλος του 2007 ως αποτέλεσμα των συστηματικών ρευστοποιήσεων που προβαίνουν κατά βάση ξένοι θεσμικοί επενδυτές λόγω της κρίσης των subprime.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο Eurobank και Πειραιώς έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις με την Πειραιώς να υποχωρεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα ενώ σήμερα Alpha bank, Πειραιώς , Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χάνουν πάνω από 4%.

Η κρίση γενικεύεται και βαθαίνει και διαφαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια υποχώρησης.

Στο τέλος του 2007 οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφάνιζαν κεφαλαιοποίηση 80,7 δις ευρώ ενώ σε τρέχουσες τιμές η κεφαλαιοποίηση έχει κατέλθει στα 73,3 δις ευρώ.

Την μεγαλύτερη μείωση κεφαλαιοποίηση μεταξύ των τραπεζών εμφανίζει η Eurobank με 1,6 δις ευρώ και ακολουθούν η Πειραιώς 1,5 δις ευρώ η Εθνική 1,3 δις ευρώ η Marfin Popular bank 1 δις ευρώ, η Κύπρου 0,6 δις ευρώ κ.α.

Η βαθύτερη αιτία της πίεσης που ασκείται στις τραπεζικές μετοχές είναι σαφώς η κρίσητων subprime αλλά και οι στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην διατραπεζική αγορά χρήματος.

Κορυφαίο στέλεχος της Citigroup είχε προβλέψει όταν ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο ήταν στις 5.000 μονάδες ότι θα υποχωρήσει κατά 10% ενώ σε ανάλογες εκτιμήσεις για τα διεθνή χρηματιστήρια προβλέπει και η Morgan Stanley.

Ως δίκαιη τιμή θεωρείται για το ΧΑ τα 4300 με 4400 μονάδες.

Η πορεία των χρηματιστηρίων και σαφώς και του ελληνικού θα εξαρτηθεί από το διεθνές κλίμα.

Αν διαπιστωθεί ότι οι διεθνείς τράπεζες δεν έχουν αποτυπώσει πλήρως τις ζημίες από τα subprime δάνεια και μέρους τους θα μεταφερθεί και στις λογιστικές καταστάσεις του 2008 ο προβληματισμός αλλά και η πίεση στα χρηματιστήρια θα διατηρηθεί.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες αλλά και ενδεχόμενη απόκλιση από τους στόχους του business plan προβληματίζουν τους διεθνείς επενδυτές οι οποίοι προβαίνουν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις.

REPORTER.GR

No comments:

Share |