Tuesday, January 15, 2008

Κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές

Κύμα ρευστοποιήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές


ΙΣΧΥΡΟΥΣ κλυδωνισμούς υπέστησαν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού εν μέσω φόβων ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει ήδη σε ύφεση.

Την άποψη αυτή ενίσχυσε η απρόσμενη μείωση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Αποθαρρυντικά ήταν τα νέα και από το χώρο των επιχειρήσεων, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός Citigroup εμφάνισε ζημίες μεγαλύτερες των αναμενόμενων στο τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Συγκεκριμένα, η Citigroup ανακοίνωσε ζημίες ύψους 9,83 δισ. δολαρίων, ή 1,99 δολαρίων ανά μετοχή, στο τέταρτο τρίμηνο περίπου το διπλάσιο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές, εξαιτίας κυρίως των ενυπόθηκων δανείων και της καταναλωτικών δανείων.

Τα τριμηνιαία αποτελέσματα της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας περιλαμβάνουν μείωση του μερίσματος, προβλέψεις ύψους 18,1 δισ. δολαρίων και σχέδιο άντλησης 14,5 δισ. δολαρίων από μετατρέψιμα ομόλογα.

Σε χαμηλά 15 μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές

Οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών υπό το βάρος ισχυρών πιέσεων στον κλάδο των τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 1.397,62 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 3 Οκτωβρίου 2006, μειωμένος κατά 2,4%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 [.FTSE] σημείωσε πτώση 3,1%, στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 2,8%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχώρησε κατά 2,1%.

Οι μετοχές των τραπεζών HSBC και Banco Santander υποχώρησαν κατά 4,7% και 3,7% αντιστοίχως. Μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 5,9%, κατέγραψε η μετοχή της Royal Bank of Scotland.

Σημαντική πτώση σημείωσαν και οι λεγόμενες «αμυντικές» μετοχές του κλάδου των φαρμακοβιομηχανιών.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οι δείκτες Dow Jones [.DJI] και Nasdaq [.IXIC] υποχωρούν κατά 1,64% και 2,03% αντιστοίχως.

Η μετοχή της Citigroup καταγράφει απώλειες πάνω από 7%.

Πτώση 4,11% στο Χ.Α.

Μαζικό χαρακτήρα έλαβαν στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. ύστερα και από την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Η άτακτη υποχώρηση οδήγησε την αγορά στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 16ης Αυγούστου 2007.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε μεγάλη πτώση κατά 4,11% και διαμορφώθηκε στις 4.647,11 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας.

«Η αγορά “πληρώνει” τις εκροές που βλέπουμε σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως», δήλωσε στη «Ν» ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος [PEGr.AT] ΑΧΕΠΕΥ.

«Είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας, νομίζω ότι θα χρειαστεί χρόνος και κάποιο υλικό εγχώριων ειδήσεων, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι έντονες πιέσεις», πρόσθεσε.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |