Tuesday, January 15, 2008

Κέρδη 15% προβλέπει για τις ελληνικές μετοχές η HSBC

Κέρδη 15% προβλέπει για τις ελληνικές μετοχές η HSBC

ΚΕΡΔΗ για το ελληνικό χρηματιστήριο της τάξεως του 15% και πιθανή υπεραπόδοση των μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, βλέπει για το 2008 η HSBC. Με βάση τις τιμές - στόχους για μετοχές που καλύπτει, η HSBC προβλέπει ότι o Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα φτάσει φέτος στις 5.940 μονάδες, κάτι που σημαίνει απόδοση 18% μαζί με τα μερίσματα.

Η HSBC θεωρεί δικαιολογημένο ένα premium αποτίμησης για τις ελληνικές μετοχές, σημειώνοντας ότι οι τίτλοι που καλύπτει έχουν Ρ/Ε 14,2 με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη 2008 έναντι 12,3 για την Ευρώπη, όμως οι ελληνικές μετοχές χαρακτηρίζονται από προβλεπόμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 22% και από ισχυρούς ισολογισμούς.

Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών θα συνεχίσει να υπερβαίνει τους μέσους όρους των ευρωπαϊκών εταιρειών, εκτιμώντας ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εταιρειών που καλύπτει θα ενισχυθούν κατά 22% το 2008.

Οπως προβλέπει, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές εταιρείες θα ενισχυθεί στο 20% το 2008 από 18% το 2007, ενώ εκτιμά ότι το 24% των κερδών των εταιρειών που καλύπτει θα προέρχεται από την αναδυόμενη Ευρώπη.

Για τις τράπεζες, δηλώνει θετική για την εικόνα των θεμελιωδών, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα των καταθέσεων θα αποτελέσει το βασικό ζήτημα του 2008.

Επιλογές

Στις κορυφαίες επιλογές της HSBC περιλαμβάνονται οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (τιμή - στόχος 58 ευρώ), της Eurobank [EFGr.AT] (τιμή - στόχος 32 από 32,2 ευρώ προηγουμένως), του ΟΠΑΠ (32 ευρώ), της Ελληνικής Τεχνοδομική [HELr.AT] ς (12,5 ευρώ), του Μυτιληναίου [MYTr.AT] (19,2 ευρώ), της Jumbo [BABr.AT] (29,5 ευρώ), του Φουρλή (31,3 ευρώ), της ΜΕΤΚΑ [MTKr.AT] [MTKr.AT] (20,5 ευρώ), του Βασιλόπουλου (50 ευρώ) και της Forthnet [FORr.AT] (14 ευρώ).

Ξένες αγορές

Στην έκθεσή της HSBC «Global Equity Strategy» που δημοσιεύτηκε χθες και αφορά στο α' τρίμηνο 2008, η τράπεζα υπογραμμίζει ότι οι διαγραφές δανείων και οι κίνδυνοι ύφεσης θα επιβαρύνουν τις αγορές στις αρχές του 2008, αλλά οι αποτιμήσεις θα προσφέρουν στήριξη.

«Βλέπουμε τις μετοχές να κάνουν ράλι σε νέα υψηλά και αναβαθμίζουμε την αγορά των ΗΠΑ σε αύξηση θέσεων», αναφέρει η HSBC, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, με τον υπότιτλο της έκθεσής της αλλά και με την εικονογράφηση του εμπροσθόφυλλου που απεικονίζει ένα λαγό και μία χελώνα ότι «το 2008 θα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ για τις αγορές».

Σε ορίζοντα 3 - 6 μηνών η HSBC αναβαθμίζει την αγορά των ΗΠΑ σε overweight, περικόπτει σε ουδέτερη θέση την Ευρώπη και τις αναδυόμενες αγορές και υποβαθμίζει περαιτέρω την Ιαπωνία.

Σε επίπεδο κλάδων, παραμένει θετική για μετοχές κεφαλαιακών αγαθών (συμπεριλαμβανομένων των κλάδων αεροναυπηγικής και άμυνας), τηλεπικοινωνιών, πολυτελών αγαθών, τεχνολογίας, ευρωπαϊκών τραπεζών, ευρωπαϊκών ασφαλειών και πετρελαίου.

Η Morgan Stanley

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley στη χθεσινή έκθεσή της European Strategy (Going Overweight Insurance, Selling more cyclicals) επισημαίνει ότι με βάση το Ρ/Ε είναι πολύ λίγες οι αγορές που σήμερα διαπραγματεύονται κοντά στα χαμηλά των τελευταίων 10 ετών, και δύο εξ αυτών είναι η αμερικανική και η ευρωπαϊκή.

Σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (P/BV), οι δύο αυτές αγορές δεν είναι και τόσο ελκυστικές και αυτό παρά την τεράστια πτώση των διεθνών μετοχών το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, οι αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονται πολύ πάνω από το μέσο όρο Ρ/Ε των τελευταίων 10 ετών (ο δείκτης αυτός διαμορφώνεται στο 17,3, με το χαμηλό της τελευταίας δεκαετίας να κινείται στο 10,8). Σε όρους P/BV, κάποιες από τις αναπτυσσόμενες αγορές είναι πολύ ακριβές (π.χ. Βραζιλία, Κίνα, Μεξικό, Ινδία).

Το Ρ/Ε του S&P 500 βρίσκεται σήμερα στο 17,1 (πολύ κοντά στο χαμηλό δεκαετίας που είναι 16,7) και του MSCI Europe στο 13,5 (είναι και το χαμηλό των τελευταίων 10 ετών). Από πλευράς P/BV, η αμερικανική αγορά διαπραγματεύεται στο 3,3, με το χαμηλό δεκαετίας στο 2,3 και η ευρωπαϊκή αγορά στο 2,4, με το χαμηλό δεκαετίας στο 1,6.

Η Citigroup

Η Citigroup στην έκθεσή της European Portfolio Strategist, επισημαίνει ότι οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί το τελευταίο εξάμηνο, ενώ έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι ύφεσης.

Οσο για την εταιρική κερδοφορία, θεωρεί ότι οι προβλέψεις για αύξηση 8% στις ΗΠΑ και 12% στην Ευρώπη είναι πολύ αισιόδοξες, καθώς επίκεινται υποβαθμίσεις των αρχικών προβλέψεων.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |