Thursday, February 9, 2012

ΕΚΤ και Βρετανία προετοιμάζονται



ΕΚΤ και Βρετανία προετοιμάζονται

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Με την Ευρώπη να οδεύει σε ύφεση, οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες της περιοχής προετοιμάζονται για διπλασιασμό των προσπαθειών διοχέτευσης ρευστότητας, ώστε να ενισχύσουν την οικονομία και να μετριάσουν τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση χρέους.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζουν σήμερα και αναμένεται να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα -στο 1% στην Ευρωζώνη και στο 0,5% στη Βρετανία.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να εστιάσει στα πλεονεκτήματα της δεύτερης δημοπρασίας τριετούς ρευστότητας προς τις τράπεζες, η οποία έχει προγραμματισθεί για τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στην πρώτη δημοπρασία φθηνού χρήματος, στις 23 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ διοχέτευσε στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σχεδόν μισό τρισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια που αποκλιμάκωσε μέρος του πανικού που είχε «κυριεύσει» τις αγορές λόγω της κρίσης χρέους.

Χάρη στη στήριξη της ΕΚΤ, έχει βελτιωθεί το κλίμα σε διεθνή χρηματιστήρια και αγορές κρατικών ομολόγων. Αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η άντληση ρευστότητας από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα κυμανθεί σε επίπεδα ανάλογα με την πρώτη δημοπρασία, ενδεχομένως και υψηλότερα, από τη στιγμή που η ΕΚΤ έχει χαλαρώσει τους όρους εγγυήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδεχομένως να αντλήσουν έως και 680 δισ. ευρώ μέσω της νέας δημοπρασίας της ΕΚΤ, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πιστωτικής «ασφυξίας».

Οι ανησυχίες για τη ρευστότητα των τραπεζών έχουν σχεδόν εξαφανισθεί, χάρη στη δημοπρασία τριετών δανείων της ΕΚΤ, από την άλλη όμως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για τη δημιουργία ενός ισχυρού «τείχους» ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης, υποστήριξε ο Φραντσέσκο Παπαντία, στέλεχος της ΕΚΤ, σε ομιλία του σε συνέδριο στο Λονδίνο.

Προ νέας ύφεσης

Παρά την αποκλιμάκωση των πιέσεων στις αγορές -με το επιτόκιο Euribor στα χαμηλότερα επίπεδα 12μήνου και το κόστος δανεισμού για χώρες όπως Ιταλία και Ισπανία να μειώνεται σημαντικά- Ευρωζώνη και Βρετανία αντιμετωπίζουν το φάσμα μιας νέας ύφεσης.

Η οικονομία των 17 χωρών της Ζώνης του Ευρώ εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

Εν μέσω δυσοίωνων προοπτικών για τη βρετανική οικονομία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει σήμερα επέκταση του προγράμματος αγοράς ενεργητικού κατά πενήντα δισ. στερλίνες επιπλέον (79 δισ. δολάρια).

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, η βρετανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να τυπώσει νέο χρήμα για την αγορά χρεογράφων -κυρίως κρατικών ομολόγων- από ιδιώτες επενδυτές, όπως ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, πέραν των 275 δισ. στερλινών (437 δισ. δολάρια) που έχει ήδη αγοράσει.

Μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η Τράπεζα της Αγγλίας αποσκοπεί σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |